Трансгенните линии от обикновен фасул показват устойчивост към три вируса

Изследователи от Бразилия отбраха генетично модифицирани (ГМ) потомства на обикновен фасул (Phaseolus vulgaris L.), за които беше установено, че са устойчиви на трите най-често срещани вируса при растението. ГМ фасулът може да намали загубите от нисък добив за фермерите и разпространението на вируса в полето. Вирусът на обикновената фасулева мозайка …

Интелигентна опаковка от царевица удължава срока на годност на храната

Изследователи от Технологичния университет Нанянг, Сингапур, и Харвард T.Х. Чан училище по обществено здраве, САЩ, успешно създаде нов опаковъчен материал, който е биоразградим, устойчив и убива вредните микроби. Тяхното проучване е публикувано в списанието ACS Applied Materials and Interfaces. Естествената опаковката за храна е направена от вид царевичен протеин, наречен …

Устойчива на суша соя расте по-добре през всички етапи от развитието си

Повечето проучвания върху устойчиви на суша генетично модифицирани (ГМ) растения се правят, за да се документира как се проявява такава толерантност по време на вегетативния етап на растеж. Въпреки това, екип от учени реши да разшири своето изследване и да наблюдава устойчивостта на суша в ГМ соя на етап растеж …

По-сладки домати получени чрез генно редактиране

Изследователи от университета в Нагоя съобщиха, че са разработили успешно по-сладки домати, използвайки технология за редактиране на гени. Резултатите са публикувани в сп. „Scientific Reports“. Доматите с високо съдържание на захар обикновено са скъпи на пазара поради дългия процес, необходим за постигане на сладост, което е съпроводено и с намаляване …

Самолетно гориво на растителна основа може да намали емисиите с 68%

Проучване на  Университета на Джорджия, водени от Пунет Дуведи, установи, че замяната на авиационно гориво на базата на нефт с устойчиво гориво от маслодайна култура може да намали въглеродните емисии с до 68 %. Изследователският екип оценил рентабилната цена и въглеродните емисии от жизнения цикъл на устойчивото авиационно гориво, получено …

Пробив при размножаването и опазването на кокосовата палма

Учени от Католическия университет Лювен, Белгия са разработили метод за по-бързо размножаване на кокосовите палми и по-ефективно запазване на генетичните им ресурси в генни банки. Вдъхновявайки се от изследванията при бананите, учените подозират, че определен растителен хормон може да бъде успешен и при кокосовите палми. Изследователският екип първо изолира зародиша …

Генно инженерство и лилави домати с багрило от цвекло

Учени от Института по биохимия на растенията Лайбниц (IPB) в Хале са използвали метода за генно инженерство, за да създадат лилави домати, използвайки багрило от цвекло. Учените вмъкват гените за биосинтеза на бетанин в растенията и ги активират в зреещи плодове. Бетанинът не се синтезира в домати и идва от …

Полски опити с генно редактирана пшеница получиха одобрение от правителството на Обединеното кралство

Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство (DEFRA) даде разрешение на Ротамстед Рисърч да проведе поредица от полски опити на генно редактирана пшеница. Пшеницата е редактирана, за да намали нивата на естествено срещаща се аминокиселина аспарагин, която се превръща в канцерогенно вещество акриламид, когато хлябът се …

РНК модификация създава ориз и картофи, които растат с 50% повече и са устойчиви на суша

Група учени от Чикагския университет, Пекинския университет и Университета Гуйджоу откриха генетична промяна, насочена към РНК, която помага за отглеждането на земеделски култури, които дават значително повече храна и показват повишена толерантност към суша Учените вмъкват гена за човешка РНК деметилаза FTO в оризови растения и са изумени да видят …

CRISPR премахва горчивите вещества в цикория

Изследователи, ръководени от Вагенинген университет и европейския проект CHIC, са идентифицирали гените, участващи в синтеза на горчиви съединения в цикория (Cichorium intybus var. Sativum), използвайки генно редактиране CRISPR-Cas. Коренът от цикория е източник на инулин, естествен подсладител, използван в хляба и млечните продукти и като пребиотик-диетични фибри за здравословна чревна …