Генно редактирани домати произвеждат повече слънчеви витамини

Учените от Джон Инес Център (Англия) използват CRISPR-Cas9, за да изключат ген в домати и да увеличат концентрацията на провитамин D3 в плодовете и листата. Изследването, публикувано в сп. „Nature Plants“, предлага решение на нарастващия брой хора, страдащи от недостиг на витамин D в световен мащаб. Витамин D се произвежда …

Покана за лекция на проф. Дирк Инзе от Белгия на 30 май 2022 в София

Съвместният Геномен Център (СГЦ) към СУ „Св. Кл. Охридски“, Институтът по физиология и генетика на растенията (ИФГР) при БАН, Агробиоинститутът към Селскостопанска академия и неговият Информационен център по растителна биотехнология, Ви канят на лекцията на проф. Дирк Инзе, директор на Института по растителна биология в Гент, Белгия. Събитието ще се …

Картофи с нишесте без амилоза, получени чрез CRISPR-Cas9  генно редактиране

Учени от Texas A&M Университет изследваха способността на CRISPR-Cas9 да нокаутира четири копия на ген в тетраплоидния картоф. Резултатите от това изследване от две части са публикувани в сп. „International Journal of Molecular Sciences“ и сп. „Plant Cell, Tissue and Organ Culture“. Картофът е важна култура и се нарежда на …

Изследователите разкриват генетична основа на размера на семената на динята

Ученйи от Китайската академия на селскостопанските науки разкриха генетичната вариация, която определя размера на семената на динята въз основа на систематично проучване, което изследва молекулярната основа на естествените вариации. Резултатите са публикувани в сп. „Horticulture Research“. Размерът на семената е една от важните агрономически характеристики на динята и различните зародиши …

Учени откриват, че един ген може да повлияе на цялата екосистема

Изследователският екип от Университета в Цюрих показа, че един ген може да въздейства на цяла екосистема и откриването на „ключовия ген“ може да промени настоящите стратегии за опазване на биологичното разнообразие. Учените от Университета в Цюрих и техните колеги от Калифорнийския университет съобщават, че мутация в един ген драстично променя …

Китайски учени създадоха ароматно сорго с помощта на CRISPR

Учени от Китайската академия на науките съобщиха за успешното разработване на ароматно култивирано сорго с помощта на технология за генно редактиране CRISPR-Cas9. Резултатите им са публикувани в сп. „Journal of Integrative Plant Biology“. Соргото е петата по добив зърнено-житна култура с висока икономическа стойност, тъй като се използва като основна …

Канада одобри COVIFENZ®, растителна ваксина срещу COVID-19 на Медикаго

Базираната в град Квебек биофармацевтична компания Медикаго (Medicago) и ГлаксоСмитКлаин (GlaxoSmithKline (GSK)) обявиха, че здравните власти на Канада са дали одобрение за рекомбинантна ваксина COVIFENZ® COVID-19 на растителната основа. Решението се основа на научни данни, предоставени от Medicago. Ваксината COVIFENZ® COVID-19 използва технология на коронавирус подобни частици (CoVLP). Вирусоподобните частици …

Декодираха генома на картофа

За първи път изследователи от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен и Института по растениевъдството „Макс Планк“  в Кьолн напълно декодираха изключително сложния геном на картофа. Изследователите са успели да асемблират първия пълен геном на картофа, пробив, който проправя пътя за селекция на нови и устойчиви сортове. Това проучване може да …

Учени идентифицира пшеничен ген, който увеличава добива

Екипът от учени от Калифорнийския университет в Дейвис идентифицира нов ген в пшеницата, който може да увеличи добива на зърно. Откритието ще помогне на производителите да произвеждат повече пшеница без допълнителни разходи или увеличаване на площите. Изследователите откриха гена WAPO1, който контролира максималния брой зърна в пшеничен клас. WAPO1 е …

Трансгенните линии от обикновен фасул показват устойчивост към три вируса

Изследователи от Бразилия отбраха генетично модифицирани (ГМ) потомства на обикновен фасул (Phaseolus vulgaris L.), за които беше установено, че са устойчиви на трите най-често срещани вируса при растението. ГМ фасулът може да намали загубите от нисък добив за фермерите и разпространението на вируса в полето. Вирусът на обикновената фасулева мозайка …