Вещества от корените на царевица влияят върху добива на пшеница

Изследователи от Института по растителни науки към Uниверситета в Берн, Швейцария са показали, че специализирани метаболити, секретирани от корените на царевицата, влияят върху качеството на почвата и в някои полски опити този ефект увеличава добивите на пшеница, засадена след царевица в същата почва с повече от 4%. От предишни проучвания …

Тютюн произвежда полови феромони на молци

Изследователи от Института Earlham в Норич и Института по молекулярна и клетъчна биология на растенията във Валенсия, Испания са превърнали тютюневите растения в захранвани от слънчева енергия фабрики за полови феромони на молци, използвайки техники за генетично инженерство.Резултатите са публикувани в сп. „ Plant Biotechnology Journal”. Феромоните са химикали, които …

Желязото засилва имунната система на ориза

Изследователи от Барселона (CRAG) успешно доказаха, че третирането с желязо помага да се увеличи устойчивостта към гъбaта, предизвикващи припламване при ориза и активира имунния отговор на растението срещу патогена. Проучването, публикувано в списанието „Rice“, разкрива, че прилагането на  умерено високи нива на желязо на оризовите растения повишава устойчивостта към инфекция …

Създадоха картофи с намалено подслаждане при хладилно съхранение

Изследователи от Центъра за върхови постижения в молекулярната биология, Университета на Пенджаб, използваха CRISPR-Cas9, за да подтиснат гена на вакуоларната инвертаза (VInv), което доведе до намалено образуване на захар и подслаждане в картофите при хладилно съхранение. Резултатите са публикувани в списание „Planta“. CRISPR-Cas9- нокаут на VInv ген е извършен с …

Семена в Космоса

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) изстреляха семена в Космоса като част от инициативата си за разработване на култури, които могат да издържат на въздействието на изменението на климата. Семената на Aрабидопсис и сорго са изпратени до Международната космическа станция …

Изследователи повишават устойчивостта на соята към Phytophthora без подтискане за растежа

Учени от Аграрния университет в Нанкин съобщават как са подобрили устойчивостта на соята към фитофтора, без да компрометират растежа на растението. Техните резултати са публикувани в списание „Phytopathology Research“. Имунната система на растението се включва, когато усети наличието на патогени. Активната имунна система подтиска растежа на растенията, което е предизвикателство …

CRISPR за създаване на ориз с ниско съдържание на глутелин за пациенти с фенилкетонурия и бъбречни заболявания

Изследователи от Китай разработиха ориз с ниско съдържание на глутелин, използвайки системата за редактиране на гени CRISPR-Cas9. Техните открития са публикувани в списание „Plant Science“. Пациентите с хронични бъбречни заболявания и фенилкетонурия трябва да консумират ориз с ниско съдържание на глутелин. Така една от целите на селекционерите на ориз е …

ГМ-лилав домат получи одобрение в САЩ

Norfolk Plant Sciences Ltd приветства решението на Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), което означава, че производители в САЩ могат да купуват семена и да отглеждат лилави домати с високо съдържание на антоцианин от пролетта на 2023 г. Ревюто на Министерството на земеделието на САЩ, издадено в сряда, 7 …

EU-SAGE интерактивна база данни за генно редактирани земеделски култури

Европейската мрежа за устойчиво земеделие чрез генно редактиране (EU-SAGE) публикува интерактивна база данни за генно редактирани култури. Базата данни показва, че генното редактиране се използва при много земеделски култури за подобряване на различни белези, много от които могат да допринесат за по-устойчиво земеделие. EU-SAGE базата данни представя актуални научни доказателства …

CRISPR-Combo редактира и регулира гени едновременно

Учените от Университета в Мериленд разработиха CRISPR-Combo, нов инструмент за редактиране на няколко гена в растенията, като едновременно с това модифицират експресията на други гени. Този пробив, публикуван в сп. „Nature Plants“, позволява комбинации от генно инженерство, които работят заедно за подобряване на функционалността и отглеждането на нови култури. „Като …