Оризът е основна храна за над половината от населението на света. Известно е, че има бели зърна, но някои сортове имат пигментирани зърна, като например червен ориз. Червеният ориз натрупва високи концентрации на здравословните проантоциани и антоциани. Два комплементарни гена (Rc и Rd) контролират червеното оцветяване на оризовите зърна. Дивият вид ориз Oryza rufipogon има червени зърна, докато повечето култивирани сортове имат бели зърна, дължащи се на делеция в Rc гена.
Учени от Университета на Ксиамен и Фуджианската академия на селскостопанските науки прилагат CRISPR-Cas9 за възстановяване на изтритата част от Rc гена. Това успешно превръща три елитни сорта ориз с бели зърна в оризови растения с червени зърна, натрупващи високи нива на проантоциани и антоциани. Освен това, не се наблюдават изменния в основните земеделски характеристики на получените видове ориз в сравнение с изходните сортове, което означава, че възстановяването на Rc функцията няма ефект върху агрономичните показатели на ориза.
Yiwang Zhu et al. 2019 CRISPR/Cas9‐mediated functional recovery of the recessive rc allele to develop red rice. Plant Biotechnology Journal. doi: 10.1111/pbi.13125
Източник: Crop Biotech Update