CRISPR премахва горчивите вещества в цикория

Изследователи, ръководени от Вагенинген университет и европейския проект CHIC, са идентифицирали гените, участващи в синтеза на горчиви съединения в цикория (Cichorium intybus var. Sativum), използвайки генно редактиране CRISPR-Cas.

Коренът от цикория е източник на инулин, естествен подсладител, използван в хляба и млечните продукти и като пребиотик-диетични фибри за здравословна чревна функция. По време на екстракцията инулинът трябва да се отдели от горчивите съединения, наречени терпени (които също са в корена), което води до допълнителни разходи. Използвайки CRISPR-Cas, изследователите деактивират четири гена, които са отговорни за синтеза на горчивите вещества. Така те успяват да получат цикория, която вече не съдържа тези горчиви вещества и показа нормален фенотип при отглеждане в оранжерия.

Cankar et al. 2021 Inactivation of the germacrene A synthase genes by CRISPR/Cas9 eliminates the biosynthesis of sesquiterpene lactones in Cichorium intybus L. Plant Biotechnology Journal 

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page