Първият генно-редактиран домат за директна консумация беше пуснат в Япония от Sanatech Seed, стартираща компания на Университета в Цукуба. Отговорните министерства в Япония обявиха, че геномно-редактираният домат няма да бъде регулиран като генетично модифициран продукт.
„Sicilian Rouge High GABA“ домат е разработен с помощта на технологията за генно редактиране- CRISPR-Cas9. Доматът има високи нива на гама-аминомаслена киселина (GABA), аминокиселина, за която се смята, че помага за релаксация и за понижаване на кръвното налягане. Доматите съдържа четири до пет пъти повече GABA от обикновения домат.
Сортът Sicilian Rouge и гама-аминомаслена киселина GABA са добре приети от консуматорите и затова са избрани от учените.
В изявление за генно редактиран домат с високо съдържание на гама-аминомаслена киселина (GABA) в Япония, Международната федерация по семената (ISF) заяви, че приветства пускането му на пазара и че това е важна стъпка в прилагането на японската политика за геномно редактиране, предоставяща възможности на семепроизводството да продължи усилията си за иновации в селекцията на растения и да допринесе за устойчиви храни.
Изявлението на ISF е достъпно тук.
Източник: Crop Biotech Update