Царевица с повишена хранителна стойност чрез методите на генетично инженерство може да спести милиони

Учените от Университета Рутгерс, САЩ са намерили ефективен начин да повишат хранителната стойност на царевицата чрез вмъкване на бактериален ген, който я кара да произвежда основно хранително вещество, наречено метионин, според ново проучване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Откритието може да бъде от полза за милиони хора в развиващите се страни, като например в Южна Америка и Африка, където царевицата е основна храна. Това би могло също значително да намали разходите за изхранване на животните в световен мащаб.

Храна за птици обикновено се приготвя като смес от царевица и соя, а метионинът е единствената незаменима, съдържаща сяра аминокиселина, която липсва. Той се синтезира химически и се добавя отделно към фуражите, защото животните не могат да растат без него. Това увеличава цената на основните храни.

Учените внасят ген от бактерията Escherichia coli в генома на царевичното растение и отглеждат няколко поколения царевица. Ензимът на Е. coli – 3′-фосфоаденозин-5′-фосфосулфат редуктазата (EcPAPR) – стимулира производството на метионин само в листата на растението, вместо в цялото растение, за да се избегне натрупването на токсични странични продукти. В резултат на това, метионинът в царевичните зърна нараства с 57%, без да навреди на растежа на растенията.

Учените са провели и изпитване на генетично модифицираната царевица, като храна за птици. Установили са, че царевицата с повишена хранителна стойност води до значително увеличаване на теглото на животните, в сравнение с непроменената царевица.

Получената генетично променена царевица е с повишена хранителна стойност, без това да води до загуби в добивите, също така може да намали значително разходите за добавки за фуражи.

Jose Planta el al., „Engineering sulfur storage in maize seed proteins without apparent yield loss,“ PNAS (2017). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1714805

Източник: Phys.org

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page