Учените от Университета Рутгерс, САЩ са намерили ефективен начин да повишат хранителната стойност на царевицата чрез вмъкване на бактериален ген, който я кара да произвежда основно хранително вещество, наречено метионин, според ново проучване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.
Откритието може да бъде от полза за милиони хора в развиващите се страни, като например в Южна Америка и Африка, където царевицата е основна храна. Това би могло също значително да намали разходите за изхранване на животните в световен мащаб.
Храна за птици обикновено се приготвя като смес от царевица и соя, а метионинът е единствената незаменима, съдържаща сяра аминокиселина, която липсва. Той се синтезира химически и се добавя отделно към фуражите, защото животните не могат да растат без него. Това увеличава цената на основните храни.
Учените внасят ген от бактерията Escherichia coli в генома на царевичното растение и отглеждат няколко поколения царевица. Ензимът на Е. coli – 3′-фосфоаденозин-5′-фосфосулфат редуктазата (EcPAPR) – стимулира производството на метионин само в листата на растението, вместо в цялото растение, за да се избегне натрупването на токсични странични продукти. В резултат на това, метионинът в царевичните зърна нараства с 57%, без да навреди на растежа на растенията.
Учените са провели и изпитване на генетично модифицираната царевица, като храна за птици. Установили са, че царевицата с повишена хранителна стойност води до значително увеличаване на теглото на животните, в сравнение с непроменената царевица.
Получената генетично променена царевица е с повишена хранителна стойност, без това да води до загуби в добивите, също така може да намали значително разходите за добавки за фуражи.
Jose Planta el al., „Engineering sulfur storage in maize seed proteins without apparent yield loss,“ PNAS (2017). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1714805
Източник: Phys.org