Феноли в пурпурна царевица се борят с диабет, затлъстяване и възпаление в клетки на мишки

Учени от Университета на Илинойс са разработили нови хибриди на пурпурна царевица, съдържащи различни комбинации от фитохимикали, които могат да се борят със затлъстяването, възпалението и диабета, показва ново проучване при мишки.

Перикарпът или външният слой на пурпурни и други ярко оцветени царевични зърна могат да осигурят и алтернативен източник на оцветители за хранителни продукти. Резултатите са публикувани наскоро в списание „Food Chemistry“.

Изследователите са селектирали 20 генетични разновидности на пурпурна царевица, всяка от които е с уникална комбинация от антоциани- естествени пигменти, които придават цвят на перикарпа.

Широко срещани в растителните тъкани, фенолните съединения допринасят за цвета, вкуса и киселинността на плодовете. Антоцианите са феноли и проучванията показват връзка между консумацията на богати на антоциани храни и намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Учените са извлекли антоцианини от перикарпа на царевичните зърна, получавайки богати на антоциани водни екстракти. Докато анализите на екстрактите показват, че перикарпа е богат източник на антоциани и фенолни съединения, концентрацията им варира значително между сортовете.

За да се изследва въздействието на антоциани върху индуцираното от затлъстяване възпаление, изследователите комбинират мастни клетки – наречени адипоцити – от мишки с големи имунни клетки, наречени макрофаги.

Те наблюдават, че фенолните съединения в екстрактите променят развитието на клетките, като намаляват съдържанието на мазнини в адипоцитите с 8% -56% в зависимост от използваните феноли.

За да проучат влиянието на съединенията върху инсулиновата резистентност, метаболитна дисфункция, свързана с диабета, учените използват клетъчно-сигнален протеин, за да индуцират инсулинова резистентност в миши мастни клетки, след това третират клетките с антоцианови съединения и наблюдават глюкозния метаболизъм.

Те установяват, че ключов маркер за инсулинова резистентност намалява с 29% -64%, а поглъщането на глюкозата в клетките намалява с 30% -139%, в зависимост от химическия състав на използваните антоциани.

Друго предимство на царевицата е, че може да служи като естествени пигменти за хранителната промишленост, задоволявайки силното потребителско търсене на алтернативи на синтетичните багрила. Царевицата е е с дълъг срок на годност, като осигурява икономичен заместител на нетрайните плодове и зеленчуци, които производителите в момента използват за оцветяване на много храни и напитки.

Qiaozhi Zhang et al, Relationship of phenolic composition of selected purple maize (Zea mays L.) genotypes with their anti-inflammatory, anti-adipogenic and anti-diabetic potential, Food Chemistry (2019). DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.03.116

Източник: Phys.org

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page