Учени променят растителния микробиом, за да предпазят от болести ориза

Изследователи от Университета на Саутхемптън, Китай и Австрия успешно проектираха микробиома на растенията за първи път, за да подобрят здравето на културите чрез увеличаване на присъствието на добри бактерии в растенията. Резултатите от статията, публикувана в сп. „Nature Communications“, биха могли да намалят нуждата и зависимостта от пестициди, които обикновено са вредни за околната среда.

Микробиомът в човешките черва влияе на имунната система, която ще се бори срещу болестотворните организми. В растенията микробиомът като бактерии, гъбички, вируси и други микроорганизми, присъстващи в корените, стъблата и листата, влияят на устойчивостта на растенията към различни заболявания.

Международният изследователски екип откри, че един специфичен ген, открит в биосинтетичния път на лигнина на оризовото растение, участва в оформянето на неговия микробиом.

Първо, изследователите наблюдават, че когато този ген е деактивиран, има намаляване на популацията на някои полезни бактерии. Когато правят обратното, свръхекспресирайки гена, делът на полезните бактерии в растителния микробиом се увеличава. Резултатите показват, че създадените растения са по-устойчиви на бактериална мана в оризовите култури, често срещана причина за загуба на добив в азиатските страни.

В момента изследователите изучават наличието на други полезни микроби, за да подобрят допълнително здравето на растенията.

Su  et al. Microbiome homeostasis on rice leaves is regulated by a precursor molecule of lignin biosynthesis. Nat Commun 15, 23 (2024).

Source: Biotech Updates

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page