Учени описват ген, който прави доматите големи

Земеделските производители могат да отглеждат големи, сочни домати, благодарение на мутацията в гена Регулатор на клетъчния размер, който се е появил по време на процеса на култивиране на доматите. Изследователите описват този вариант на ген в проучване, публикувано в списание за свободен достъп PLOS Genetics през август 2017 г.

Когато хората започнали да култивират дивия домати в планинските райони на Еквадор и Северна Перу, те непрекъснато подбирали растения, които произвеждат по-големи плодове. Сега, хиляди години по-късно, домати на пазара могат да тежат 1000 пъти повече от предците си. В настоящото изследване учените проучват ген, наречен Регулатор на клетъчния размер (Cell Size Regulator или CSR), който повишава теглото на плодовете, като увеличава размера на отделните клетки в перикарпа (месестата част на доматите). Промяната се е появила първо при чери доматите, но сега се среща във всички култивирани сортове домат.

Новото изследване е продължение на предишни изследвания, които са идентифицирали мястото на CSR гена в хромозома 11. Сега с клонирането на гена, откритието, че повечето култивирани домати носят мутиралия CSR гена, подсказва, че хората са селектирали интензивно тази генетична вариация и че тя е от решаващо значение за култивирането на доматите от техните предшественици – чери доматите.

„Познаването на гена ще открие път за множество проучвания, за това как може да се увеличи размерът на плодовете, без това да се отразява негативно върху други важни качества като устойчивост на болести и вкуса на доматите“, казва изследователят д-р Ван дер Кнаап.

Mu Q, Huang Z, Chakrabarti M, Illa-Berenguer E, Liu X, Wang Y, et al. (2017) Fruit weight is controlled by Cell Size Regulator encoding a novel protein that is expressed in maturing tomato fruits. PLoS Genet 13(8): e1006930. doi.org/10.1371/journal.pgen.1006930

Източник: Phys.org 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page