Учените увеличават производството на растително масло в листа

Учени от Университета в Мисури, ръководени от проф. Джей Телън, са намерили начин да „нокаутират“ семейство гени, отговорни за регулирането на синтеза на мастни киселини в листата на растенията, а не в семената им. Резултатите от това проучване са публикувани в списанието Nature Communications.

Растенията синтезират мастни киселини в листата си, като използват светлина. Учените използват инструмент за генно редактиране – CRISPR-Cas-9, за да изключат три малки протеина в Arabidopsis, които ограничават производството на масло в листата. Това освобождава растението да произвежда по-големи количества триациглицерол в листата, вместо в семената си. Триациглицеролът е основният компонент на растителното масло.

Този метод може да доведе до по-голямо и по-евтино производство на растителни масла от листни растения, които се отглеждат за други селскостопански цели. Възможността за двойно използване на листни култури като соя може да увеличи съдържанието на протеин в семената поради по-малкото производство на масло в семената.

Ye, Y., Nikovics, K., To, A. et al. Docking of acetyl-CoA carboxylase to the plastid envelope membrane attenuates fatty acid production in plants. Nat Commun 11, 6191 (2020).

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page