Изследователи от Центъра за върхови постижения в молекулярната биология, Университета на Пенджаб, използваха CRISPR-Cas9, за да подтиснат гена на вакуоларната инвертаза (VInv), което доведе до намалено образуване на захар и подслаждане в картофите при хладилно съхранение. Резултатите са публикувани в списание „Planta“.
CRISPR-Cas9- нокаут на VInv ген е извършен с помощта на две sgРНКи в местен сорт картофени растения. Експресията на иРНК на VInv гена е намалена 90–99 пъти в генно редактираните растения, в сравнение с нередактираното картофено растение. При една от най-добрите линии картофи е установено петкратно намаление на процента редуциращи захари в клубените в сравнение с контролата. Физиологичните характеристики на генно-редактираните картофи са сравними с тези на конвенционалните растения.
Yasmeen, A., Shakoor, S., Azam, S. et al. CRISPR/Cas-mediated knockdown of vacuolar invertase gene expression lowers the cold-induced sweetening in potatoes. Planta 256, 107 (2022).
Източник: Crop Biotech Update