Изследователи от Университета на Аризона намериха обещаващ начин, за да предотвратят загубите на милиони тонове земеделска продукция с гъбична инфекция (Aspergillus sp.), предлагайки начин за повишаване на безопасността на храната, особено в развиващите се държави. Подходът на изследователите е използването на трансгенна царевица, която продуцира малки РНК (рибонуклеинова киселина) молекули, предотвратяващи синтезирането в патогенните гъби на афлатоксини. Това са съединения, които се синтезират като вторични метаболити в патогенните гъби, но са силно токсични и карценогенни за здравето на животните и човека, дори при консумиране в малки количества.

Резултатите от това изследване, публикувани през март 2017г. в сп. Science Advances, показват че трансгенната царевица инфектирана с гъби потиска нивата на афлатоксините под допустимите граници. Този подход, наречен Индуцирано от Гостоприемника Генно Замълчаване, се основава на предишни изследвания от други учени, които са открили, че в процеса на инфекция, гостоприемникът и патогенните гъбите си обменят малки молекули нуклеинови киселини.
Изследователят д-р Шмит обяснява, че тези РНКи се синтезират постоянно, при развитието на зърната, а не в цялото растение. Когато зърната са в контакт с патогенните гъби, тогава тези РНКи се прехвърлят в гъбите. Те потискат синтеза на афлатоксини в тях, като блокират важен ген от биосинтетичния път на токсините.
Установено е, че модифицираните зърна на царевицата не показват разлики в морфологията и общия профил на експресия на другите гени при сравняване с немодифцираните.
Приложеният биотехнологичен подход е начин за намаляване на афлатоксините в царевицата и може да се приложи и при други земеделски култури.
Източник: Phys.org; Science Advances