Изследователите са разработили устойчив на дъжд сорт пшеница, използвайки системата CRISPR-Cas9. Този пробив може да доведе до разработването на по-качествено брашно. Проучването е публикувано в сп. „Cell Reports”.
Тъй като пшеницата е от сухи зони, тя е чувствителна към влажност. Когато вали дълъг период преди прибиране на реколтата, семената на растенията често покълват в класовете, което води до нискокачествено брашно.
Изследователи от Япония заявиха, че редактирането на генома им е помагало да създадат новия сорт пшеница само за около година. Подобна разработка би отнела около 10 години, използвайки конвенционални техники за селекция.
Прилагайки CRISPR-Cas9, чрез Agrobacterium, екипът създаде линии от пшеница с нефункционален Qsd1, ген, който регулира покоя на семената или покълването. Бяха направени осем трансформации и един мутант показа обещаващи характеристики. Тои е кръстосан с див (изходен) тип пшеница, за да се получи мутант без трансгени. Получените растения са поливани в продължение на една седмица и само 20-30 процента покълват, докато почти всички обикновени семена от пшеница, изложени на същите условия, покълват.
Резултатите показват, че техниката може да се използва като модел за подобряване на характеристиките на пшеницата.
Abe et al. 2019 Genome-Edited Triple-Recessive Mutation Alters Seed Dormancy in Wheat. Cell Reports
28, 1362–1369. https://doi.org/10.1016/j.celrep.2019.06.090
Източник: Crop Biotech Update