По-сладки домати получени чрез генно редактиране

Изследователи от университета в Нагоя съобщиха, че са разработили успешно по-сладки домати, използвайки технология за редактиране на гени. Резултатите са публикувани в сп. „Scientific Reports“.

Доматите с високо съдържание на захар обикновено са скъпи на пазара поради дългия процес, необходим за постигане на сладост, което е съпроводено и с намаляване на размера на плодовете. С генното редактирането потребителите ще имат по-лесен достъп до по-сладки домати.

Екипът се фокусира върху модифицирането на ген на инвертазен инхибитор, участващ в процеса на „подслаждане“ на домати. Те успяват да натрупат повече захари в плода, когато блокират инхибитора чрез технология за генно редактиране. Това доведе до увеличаване на съдържанието на захар с около 30 % повече от обикновено, като се запазва размера на плода.

Kawaguchi et al. Functional disruption of cell wall invertase inhibitor by genome editing increases sugar content of tomato fruit without decrease fruit weight. Sci Rep 11, 21534 (2021).

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page