Проучване на учени от Испания, Германия и Франция, ръководено от Мануел Родригес-Консепсион, предлага контролирана трансформация на хлоропластите в хромопласти. Тази патентована технология отваря нови перспективи за повишаване на хранителната стойност на земеделските култури и за устойчиво производство на каротеноиди за козметичната, фармацевтичната и хранителната индустрия.
Каротеноидите са естествени пигменти, присъстващи в растенията, които предпазват листата им от силна светлина и осигуряват жълт до червен цвят на цветовете и плодовете. Добре известни примери са бета-каротен в морковите и ликопен в доматите. Хората и животните се нуждаят от тези хранителни вещества като източник на витамин А и антиоксиданти чрез консумацията на плодове и зеленчуци. Тези съединения имат най-висока концентрация в хромопластите, които се образуват от хлоропласти в цветовете и плодовете. Тази трансформация е отговорна за промяната на цвета по време на узряването на плодовете и зеленчуците, които преминават от зелено (когато имат само хлоропласти) в червено (когато хлоропластите се трансформират в хромопласти). Хлоропластите в листата обикновено не се трансформират в хромопласти.
Докато двата етапа на този процес се срещат естествено в цветовете и плодовете, новото изследване показва, че те могат да бъдат индуцирани и в листата чрез стимулиране на производството на фитоен, съединението, от което се образуват различните видове каротеноиди. Производството на фитоен причинява синтетична трансформация, т.е. неестествена трансформация на хлоропластите в хромопласти. Това изследване също така разширява потенциала за увеличаване на хранителната стойност на листата и други зелени части на растенията, за които не е характерно натрупване на каротеноиди.
Llorente et al. 2020 Synthetic conversion of leaf chloroplasts into carotenoid-rich plastids reveals mechanistic basis of natural chromoplast development. PNAS 117 (35) 21796-21803.
Източник: Crop Biotech Update