Учени от Китайската академия на науките съобщиха за успешното разработване на ароматно култивирано сорго с помощта на технология за генно редактиране CRISPR-Cas9. Резултатите им са публикувани в сп. „Journal of Integrative Plant Biology“.
Соргото е петата по добив зърнено-житна култура с висока икономическа стойност, тъй като се използва като основна храна и суровина за варене на бира и оцет. Използва се и като източник на силаж поради високата си биомаса и качество. В момента обаче не се предлагат ароматни сортове сорго. Изследователите са използвали CRISPR-Cas9, за да нокаутират гена (SbBADH2), отговорен за регулирането на аромата в соргото. Това доведе до създаването на растения с ароматни семена и листа.
Листата са изсушени и стрити на прах, след което са използвани за хранене на зайци. Животните показват привличане към ароматната сорго храна, което предполага нейния потенциал и в животновъдството наред с другите приложения.
Zhang et al. 2022 Creation of fragrant sorghum by CRISPR/Cas9. Journal of Integrative Plant Biology. https://doi.org/10.1111/jipb.13232
Източник: Crop Biotech Update