Какво прави почвата, почва? Изследователи откриват скрити доказателства в ДНК

Изследователи от Холандския институт по екология (NIOO-KNAW) и Университета в Манчестър, Великобритания, използват ДНК секвениране, за да разкрият тайните на различните почви по света и за първи път да анализират екологичните модели и микробните общности в глобален мащаб.

Изследователският екип, съставен от 36 учени от цял свят, е събрал и анализирал данни за почвени бактерии от 21 различни държави. Общо те са изследвали над 1900 почвени проби, съдържащи над 8000 бактериални групи.

Проучването, публикувано в сп. „Nature Microbiology“, дава нов поглед върху бактериите, които правят почвата почва и как почвите функционират и отговарят на световните предизвикателства, като например изменението на климата.

Проучването установи, че някои групи бактерии винаги се появяват в почвата, независимо от кое място на планетата е събрана. Без значение дали това е от поле в Обединеното кралство или горския етаж в тропическите гори на Амазония – те са постоянни. Но други бактерии са по-специални и това са тези, на които трябва да обърнем внимание. Това е така, защото тези бактерии може да са доказателства, че някои почви са по-плодородни и подходящи за засаждане на култури в сравнение с други.

Микробните общности, които живеят в различните почви по света, са по-разнообразни и съдържат повече индивиди от всички останали видове на планетата и могат да ни кажат много за произхода си.

Д-р Крис Найт, експерт по микробиологично и компютърно моделиране, използва специална техника, която може да анализира хиляди бактериални видове. Методът „машинално обучение“ позволи на екипа учени да оцеят всички видове и да намери връзка с различни фактори на околната среда и помежду им.

Kelly S. Ramirez et al, Detecting macroecological patterns in bacterial communities across independent studies of global soils, Nature Microbiology (2017). DOI: 10.1038/s41564-017-0062-x

Източник: Рhys.org

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page