„Златен“ картоф доставя витамини А и Е

Клубени от „златен картоф“ , вдясно.
© 2007 Diretto et al. , PLoS ONE

Картофите са четвъртата най-масово консумирана растителна храна от хората след ориз, пшеница и царевица, според Министерството на земеделието на САЩ. Те са основна храна в някои държави в Азия, Африка и Южна Америка, където има много случаи на недостиг на витамин А и Е.

Порция жълто-оранжев, създаден в лаборатория картоф има потенциала да осигури до 42% от препоръчания дневен прием на витамин А за дете и 34% от препоръчания дневен прием на витамин Е за дете, според скорошно проучване, проведено от изследователи в Държавния университет в Охайо и публикувани в списание PLоS ONE.

Жените в репродуктивна възраст могат да получат 15% от препоръчителния дневен прием на витамин А и 17% от препоръчителния прием на витамин Е от същите 150 грама „златен“ картоф, заключават учените.

Витамин А е важен за зрението, имунитета, развитието на органите, растежа и репродуктивното здраве. Дефицитът на витамин А е водещата причина за предотвратима слепота при децата. Витамин Е предпазва от оксидативен стрес и възпаление, състояния, свързани с увреждане на нервите, мускулите, зрението и имунната система.

„Златният“ картоф, който не е наличен в търговската мрежа, е създаден чрез генно инженерство в Италия и резултатите са публикувани през 2007 г. в списание PLоS ONE. Внасянето на бактериален биосинтетичен път за β-каротин в клубените води до „златен“ фенотип на картофени клубени в следствие на натрупване на каротеноиди -провитамин А (α- и β-каротин). Допълнителните каротеноиди в грудката правят картофа по-питателна храна, с потенциал за подобряване на здравето на тези, които се изхранват основно с картофи.

В сегашното изследване учените са създали в лаборатория симулирана храносмилателна система, включваща виртуална уста, стомаха и тънките черва, за да определят колко провитамин А и витамин Е могат да бъдат абсорбирани от някой, който яде варен златен картоф. Провитамин А каротеноидите се превръщат от ензими във витамин А, които тялото може да използва. Каротеноидите са мастноразтворими пигменти, които осигуряват жълто, червено и оранжево оцветяване на плодовете и зеленчуците.

Изследователският екип подчертава, че този картоф с високо съдържание на витамин А и витамин Е може в крайна сметка да предотврати детската слепота и болести и дори смъртта на бебета, деца и майки в развиващите се страни.

Chitchumroonchokchai et al. (2017) Potential of golden potatoes to improve vitamin A and vitamin E status in developing countries. PLoS ONE12(11): e0187102. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0187102

Diretto et al. (2007) Metabolic Engineering of Potato Carotenoid Content through Tuber-Specific Overexpression of a Bacterial Mini-Pathway. PLoS ONE2(4): e350. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0000350

Source: Phys.org

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page