Енергийни култури с подобрена ефективност на използване на водата

Две проучвания, проведени от изследователи от Центъра за иновации в биогоривата и биопродуктите (CABBI) -САЩ, показват потенциала на генното инженерство за подобряване на ефективността на използване на водата в щадящи климата C4 култури, отглеждани за биогорива, без отрицателни ефекти върху добива. Техните изследвания са публикувани в сп. „Journal of Experimental Botany“.

В първото си проучване екипът на CABBI подобри ефективността на използване на водата в соргото чрез вмъкване на ген, който променя модела на развитие и намалява броя на устицата по листата. Този подход минимизира загубата на вода в растенията сорго, без да засяга фотосинтезата или производството на биомаса. Във второто проучване изследователите установиха, че останалите устица се отварят по-широко, когато плътността на устицата е намалена при захарна тръстика и други C4 култури.

Ferguson et al. Reducing stomatal density by expression of a synthetic epidermal patterning factor increases leaf intrinsic water use efficiency and reduces plant water use in a C4 crop, Journal of Experimental Botany, 2024;, erae289, https://doi.org/10.1093/jxb/erae289

Lunn et al.  Greater aperture counteracts effects of reduced stomatal density on water use efficiency: a case study on sugarcane and meta-analysis, Journal of Experimental Botany, 2024;, erae271, https://doi.org/10.1093/jxb/erae271

Източник: Biotech Updates

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page