Екип от учени създаде нов тип пшеница с десетократно по-високо съдържание на фибри

Международен екип от изследователи разработи успешно нов вид пшеница, съдържаща десет пъти по-голямо количество фибри от обикновената пшеница, което спомага за подобряване на здравето на червата и също така се бори с рак на дебелото черво и диабет тип 2. Изследователският екип е съставен от експерти от Организацията за научни и индустриални изследвания на Общността (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO)), френската компания Limagrain Céréales Ingrédients и от Корпорацията за изследване и развитие на зърното (Grains Research and Development Corporation (GRDC)). Заедно трите организации създадоха „спин-оф“ компанията Arista Cereal Technologies.

Изследователите са идентифицирали два отделни ензими, при намаляване на чието съдържание в пшеницата се увеличава съдържанието на амилоза. Посредством използване на методите на класическата селекция, учените успяват да увеличат съдържанието на амилоза в пшеничното зърно от около 20 или 30 процента до безпрецедентните 85 процента, което според д-р Ahmed Regina от CSIRO е било достатъчно, за да се увеличи нивото на устойчиво нишесте до повече от 20% от общото нишесте в зърното, сравнено с по-малко от 1% при обикновената пшеница.

Американската компания Bay State Milling Company е първата сключила лицензионен договор с Arista за отглеждане на новосъздадената пшеница. През 2017-та година американската компания е сключила договори с фермери за отглеждане на около 400 хектара от пшеницата, която ще бъде предлагана на пазара като HealthSense пшеница с високо съдържание на фибри. В Австралия Arista си партнира със селекционерска компания за създаване на сортове пшеница с високо съдържание на амилоза подходящи за различни региони.

Източници:

Crop Biotech Update

CSIRO

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page