Домати, богати на зеаксантин, разработен чрез генетични манипулации на биосинтеза на каротеноиди

Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим създадоха богати на зеаксантин плодове на домати, използвайки трансгенно метаболитно инженерство и конвенционални селекция. Осигуряването на хранителни източници с висока концентрация на зеаксантин, може да помогне за ограничаване на прогресията на възрастовата макулна дегенерация (ВМД), една от водещите причини за слепота сред населението над 60 год. в развитите страни.

Зеаксантинът има няколко ползи за здравето на човека поради антиоксидантните си свойства. Една от най-важните му роли е да предпазва, заедно с лутеина, ретината в човешкото око чрез филтриране на вредната синя светлина, като по този начин забавя ВМД. Въпреки това зеаксантинът присъства слабо в човешката диета, в сравнение с други каротеноиди. Тъй като доматът е вторият най-масово отглеждан зеленчук по света и има високо съдържание на каротеноиди, изследователите увеличиха биосинтеза на зеаксантин в плодове му, използвайки посочените подходи. Това доведе до получаване на нетрансгенна линия домат, наречена Ксантомато (Xantomato), която натрупва зеаксантин в концентрация, равна на 50 процента от общите каротеноиди в плодовете в сравнение с нула в изходната форма. Това е най-високата концентрация на зеаксантин, отчетена във важна земеделска култура.

Karniel et al. (2020) Development of zeaxanthin‐rich tomato fruit through genetic manipulations of carotenoid biosynthesis. Plant Biotechnology Journal. https://doi.org/10.1111/pbi.13387

Източник: Crop Biotech Update 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page