ГМ-ориз – естествен източник на антихипертоночни вещества

Изследователите постигнаха успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти.

Учени от Китайската академия на науките създадоха генетично модифициран ориз чрез въвеждане на ген, състоящ се от девет инхибиторни пептиди на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори)  плюс кръвно релаксиращ пептид, свързани заедно. АСЕ инхибиторите са синтетично произведени лекарства, използвани за лечение на хипертония, но се знае, че имат различни странични ефекти, вариращи от кожни обриви до увреждане на бъбреците. АСЕ инхибиторните пептиди, въведени в ГМ-ориза, идват от естествени източници и е известно, че имат по-малко странични ефекти. Някои примери за хранителни източници на естествени инхибиращи АСЕ пептиди са мляко, яйца, риба, месо и растения.

След като изследователите установяват, че в GM ориза присъстват високи нива на пептидите, те ги извличат от семената му и интрагастрално ги прилагат на хипертонични плъхове. Наблюдавано е, значително понижение на систолното кръвно налягане  при плъховете само след два часа. Освен това е установено също, че плъховете, хранени с ГМ оризово брашно в продължение на пет седмици, постоянно се подобряват и остават такива седмица след спирането на лечението. Изследователите също така отбелязват, че няма ефект върху растежа, развитието или кръвната химия на лекуваните плъхове. Те заключават, че тяхната работа може да бъде алтернативен източник на естествени антихипертонични средства, ако пептидите имат същия ефект върху хората.

Quian et al. (2020) Hypotensive Activity of Transgenic Rice Seed Accumulating Multiple Antihypertensive Peptides. Journal of Agriculture and Food Chemistry; 

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page