ГМ домат, обогатен с леводопа, предлага достъпно лекарство за Паркинсоновата болест

Учени, ръководени от екип от Джон Инес Център са разработили генетично модифициран домат, обогатен с лекарството за болестта на Паркинсон-  леводопа (L-DOPA), което може да го превърне в нов, достъпен източник на едно от основните лекарства в света.

Леводопа се произвежда от тирозин, аминокиселина, открита в много хранителни продукти. Изследователският екип въвежда ген, кодиращ тирозиназа, ензим, който използва тирозин за изграждане на молекули като L-DOPA. Това повишава нивото на L-DOPA в плодовете на растението и дова по-високи добиви отколкото при синтез му в цялото растение.

Доматът е избран като широко отглеждана култура за мащабно производство и потенциално предлагащ стандартизиран и контролиран естествен източник на L-DOPA. Учените променят плодовете на домати, като въвеждат ген, отговорен за синтеза на леводопа в цвекло, където той участва в синтеза на пигменти беталаини. Постигнатите нива в плодовете от домати, 150 мг L-DOPA на кг домати, са сравними с тези, наблюдавани в други натрупващи леводопа растения, без да е отчетен нито един от известните недостатъци, които са възпрепятствали преди това синтеза на лекарството в растения.

Болестта на Паркинсон е нарастващ проблем в развиващите се страни, където много хора не могат да си позволят дневната цена от 2 долара на синтетичен L-DOPA. Леводопа е златният стандарт за лечение на болестта на Паркинсон от създаването му като лекарство през 1967 г. Това е едно от основните лекарства, декларирани от Световната здравна организация (СЗО).

Breitel et al. 2020 Metabolic engineering of tomato fruit enriched in L-DOPA. Metabolic engineering

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page