Екип от изследователи от Китай, САЩ и Израел са открили защитен ген в дива житна трева, който може да помогне за спиране на фузариозата при житни и ечемични култури. В своята статия, публикуван в сп. Science, групата описва как са открили гена и колко добре той действа срещу гъбичните инфекции в изследваните земеделски култури.
Фузариозата е сериозен проблем сред производителите на пшеница и ечемик по целия свят – гъбата изяжда зърното в тези растения, и така намаляват добивите. По-лошото е, че тя оставя след себе си токсини в зърното и то става непродаваемо. Земеделските производители използват различни противогъбични препарати, за да избавят посевите си от инфекциите, но не постигат голям напредък, тъй като гъбите атакуват през влажните сезони и дъждът отмива всичко. Един подход, който е постигнал известна успех, е генното инженерство на пшеница за експресия на ген, за който е установено, че придава известна степен на устойчивост в дива пшеница – но досега е доказано, че осигурява слаба защита. В новото изследване учените са открили ген в дива трева, която е устойчива на Fusarium graminearum – гъбата, най-често предизвикваща фузариоза.
Изследването включва дългогодишно проучване на житната трева Thinopyrum elongatum – в началото откриват, че е устойчива на F. graminearum. Но са били необходими почти две десетилетия, за да се разбере кой от гените и осигурява тази устойчивост – Fhb7. Учените откриха, че този ген кодира ензим, наречен глутатион S-трансфераза, който действа, като разгражда токсините в гъбите. Следващата стъпка включва добавяне на гена към пшеничните растения, за да се изследват дали има нежелани странични ефекти. Досега те са установили, че добавянето на гена към пшеничните растения ги прави по-устойчиви на F. graminearum и това не намалява добивите.
Hongwei Wang et al. Horizontal gene transfer of Fhb7 from fungus underlies Fusarium head blight resistance in wheat, Science (2020). DOI: 10.1126/science.aba5435
Източник: Phys.org