Учените от Джон Инес Център (Англия) използват CRISPR-Cas9, за да изключат ген в домати и да увеличат концентрацията на провитамин D3 в плодовете и листата. Изследването, публикувано в сп. „Nature Plants“, предлага решение на нарастващия брой хора, страдащи от недостиг на витамин D в световен мащаб.
Витамин D се произвежда естествено в човешките тела, след като кожата е изложена на UVB лъчи на слънцето, поради което е известен като слънчевия витамин. Въпреки това, основният източник на прекурсори на витамин D е храната. Недостигът на витамин D е свързан с по-тежко протичане на инфекция с COVID-19, по-висок риск от рак, деменция и няколко други заболявания. Изследователите имат цел да повишат количеството на провитамин D3 в доматените растения за производство на растителни добавки с витамин D3 или обогатяване на храната.
Използвайки CRISPR-Cas9, учените изключват ензима Sl7-DR2, което позволява натрупването на провитамин D3 7-дехидрохолестерол (7DHC). Това доведе до значително увеличение на провитамин D3 в листата и плодовете на редактираните растения. Те са изложени на UVB светлина и 7DHC е успешно превърнат във витамин D. Сушенето на плодовете на редактираните домати може допълнително да увеличи количеството витамин D.
Блокирането на ензима в доматите няма ефект върху растежа, развитието или добива на доматените растения. Други близкородствени растения като патладжан, картоф и пипер имат същия биохимичен път, така че методът може да се приложи при тези зеленчукови култури.
Li, J., Scarano, A., Gonzalez, N.M. et al. Biofortified tomatoes provide a new route to vitamin D sufficiency. Nat. Plants (2022).
Източник: Crop Biotech Update