Първокачествено соево олио с високо съдържание на олеинова киселина (мононенаситена мастна киселина), разработено чрез редактиране на генома , вече е достъпно на пазара в САЩ. Соевото оло, известно като CalynoTM, е разработено от експерти от Calyxt, ООД. Това е първата генетично редактирана храна, пусната за потребителите в САЩ.
Учените от Каликст са деактивирали два гена, участващи в синтеза на мастни киселини. За разлика от традиционните ГМО, тази соя има изключени гени, вместо да бъде вкаран ген от друг организъм. Полученото олио има до 80% по-високо съдържание на олеинова киселина, 20% по-малко наситените мастни киселини, 0 грама транс-мазнини на порция, има три пъти по-дълъг живот на пържене и по-дълъг срок на годност в сравнение с традиционното соево масло. продавани на пазара. Въпреки, че процесът на получаване на тази соя може да бъде постигнат чрез конвенционално кръстосване, генетичното редактиране позволява на учените да създават земеделска култура с желаните белези по-точно и за по-кратко време.
Успешното въвеждане на новото соево олио в хранително-вкусовата промишленост на САЩ показва, че производителите на храни и потребителите в момента приветстват научните иновации, по-специално генното редактиране, за да имат достъп до по-здравословни храни.
Източник: Crop Biotech Update