Благодарение на партньорството между Агробиоинститут, София и фирма за биологично земеделие Амитица ООД, гр. Кресна, българският оранжев домат Пако Oранж беше отгледан биологично.
Сортът се развива и плододава успешно в био фермата. Бяха получени и първите био семена от сорт Пако Оранж. Предстои отглеждането на сорта с цел приготвянето на биопюрета и биосокове.
Сортът Пако Оранж е създаден чрез методите на класическа селекция. Направена е междувидова хибридизация между културния домат Lycopersicon esculentum и дивият вид Lycopersicum pimpinellifolium f. Galapagos от колектив на Агробиоинститут, София (патентен номер №10314).
При добри метеорологични условия и достатъчно слънчеви часове нивото на бета каротин може да достигне до 10-15мг/100г свежо тегло, което е съизмеримо с това при морковите.
Сортът е средно ранен и високо добивен, средно до 6 тона от декар. Плодовете са интензивно оранжеви, овални, с тегло от 100 до 150 г и с по-плътна ципа, което удължава съхранението им след откъсване. Освен богати на бета каротин плодовете натрупват високи нива на витамин С и захари.
Сортът Пако Оранж е месест и подходящ за приготвяне на сокове и пюрета.
За контакти: гл.ас. д-р Марияна Радкова
имейл: marianaradkova@yahoo.com; abi@abi.bg