Секвенираният геном на ябълката полезен за създаването на нови сортове

Екип от учени от Франция, Италия, Германия, Холандия и Южна Африка публикуваха наскоро секвенираният геном на ябълката в сп. „Nature Genetics“. Тези данни ще улеснят насочената селекция за нови сортове ябълки с повишена устойчивост към болести и по-качествени плодове. Геномната секвенция дава нов поглед върху организацията на ябълковия геном. Чрез …

Imaginature Ltd иска одобрение за полеви опити на ГМО гипсофила в Кения

Imaginature Ltd е компания, специализирана в отглеждането на цветя за отрязан цвят. Наскоро фирмата е кандидатствала за одобрение от Националния орган по биобезопасност (National Biosafety Authority (NBA)) в Кения за открити полеви опити, свързани с отглеждането на ГМО гипсофила в страната. Обикновено цветята на гипсофилата, известна още като „бебешки дъх“ …

Едновременно редактиране на няколко локуса в генома на памук

В наскоро публикувано изследване в списанието Plant Biotechnology Journal, екип от китайски учени с водещ автор Pengcheng Wang от Аграрния университет Huazhong, Ухан, Хубей, Китай, представи успешен опит за едновременно редактиране на няколко локуса в генома на памука. За целта учените са използвали две sgRNA молекули разположени в един вектор. …

Учените са на път да повишат съдържанието на витамин А в нахут

Секвенирането на генома на нахута преди няколко години откри нови хоризонти за учените, както за изучаване функцията на идентифицираните гени, така и съответно за подобряване на културата въз основа на получените знания. Според Bunyamin Tar’an, доцент и селекционер от Центъра за разработване на земеделски култури към Университета в Саскачеван, Канада, нахутът …

Секвенираха генома на слънчогледа

Международен екип учени публикуваха секвенирания геном на слънчогледа в юлския брой на сп. Nature. Резултатите ще подпомогнат бъдещи проучвания за подобряване на устойчивостта на растението и производството на масло. Известен с красотата си , а също и важен източник на храна, слънчогледът е маслодайна култура, която показва висока приспособимост към …

Mълчание на гена SLPL при домат води до повишена твърдост на плода и устойчивост към разваляне

Пектат лиазните гени са известни с това, че са потенциални кандидати за повишаване твърдостта на плодовете. Въпреки това потенциалът на тези гени за увеличаване срока на годност на плодовете след прибиране на реколтата не е напълно изследван. В публикувана наскоро статия в Plant Biotechnology Journal, екип от учени с водещ …

Индуцирани с CRISP/Cas9 мутации в гена GmFT2a водят до забавен цъфтеж при соята (Glycine max)

Отглеждането на соя (Glycine max) като втора култура често се свързва с ограничена вегетация преди началото на цъфтежа – проблем, който може да бъде преодолян посредством забавяне на началото на цъфтеж. Наскоро екип от китайски учени от Китайската академия по селскостопански науки, с Yupeng Cai като водещ изследовател, публикуваха статия …

Създаване на устойчиви на бактериален рак цитрусови култури чрез използване на CRISPR/Cas9

Бактериалният рак по цитрусовите плодове предизвикан от бактерията Xanthomonas citri subsp. citri (Xcc) причинява значителни щети на индустрията в глобален мащаб. Екип от китайски учени с кореспондиращ автор Xiuping Zou и водещи автори Aihong Peng и Shanchun Chen от Изследователския институт по цитрусови плодове към Китайската академия по селскостопански науки …

Премахване на придобитата устойчивост на вредители към генетично модифициран памук

Насекомите вредители, които се адаптират към генетично променените култури, са сериозен проблем за земеделието по света. Ново изследване, публикувано в списанието “Proceedings of the National Academy of Sciences “ разкрива успеха на изненадваща стратегия за борба с този проблем: Кръстосването на генетично променен памук с генетично непроменен памук, намалява устойчивостта …

Секвенираха генома на ечемика

Група от 77 учени от цял свят секвенираха пълния геном на ечемика, който е основната съставка на бирата и на малцовия скоч. Изследването, отнело 10 години, бе публикувано наскоро в списание „Nature“. Ечемикът се отглежда по целия свят, като Русия, Германия , Франция, Канада и Испания са сред най-големите производители. …