Учени откриха начин за удвояване синтеза на артемизинин в сладкия пелин (Artemisia annua)

В края на месец март, международен екип от учени, включващ изследователи от Центъра за изследвания по селскостопанска геномика (Centre for Research in Agricultural Genomics), Барселона, Испания, Sequentia Biotech S.L., Испания, Университета Shanghai Jiao Tong, Китай и Университета Linnaeus, Калмар, Швеция, публикува статия в списание Plant Journal относно ролята на гена …

Уникална пшеница повишава усвояването на фосфор и други минерали от храната

Учени от катедра Молекулярна биология и генетика, Университета на Орхус, Дания са разработили и патентовали нов тип пшеница, която повишава усвояването на фосфор и други минерали от храната. Във фуража елементи, като фосфора са здраво свързани в съединения-фитати. Ензима фитаза разгражда фитатите и така освобождава фосфора за усвояване от организмите. …

Български домат с високо съдържание на бета каротин, изключително подходящ за биологично производство

Благодарение на партньорството между Агробиоинститут, София и фирма за биологично земеделие Амитица ООД, гр. Кресна, българският оранжев домат Пако Oранж беше отгледан биологично. Сортът се развива и плододава успешно в био фермата. Бяха получени и първите био семена от сорт Пако Оранж. Предстои отглеждането на сорта с цел приготвянето на …

Създадена е царевица без афлатоксини чрез прилагане на биотехнологични подходи

Изследователи от Университета на Аризона намериха обещаващ начин, за да предотвратят загубите на милиони тонове земеделска продукция с гъбична инфекция (Aspergillus sp.), предлагайки начин за повишаване на безопасността на храната, особено в развиващите се държави. Подходът на изследователите е използването на трансгенна царевица, която продуцира малки РНК (рибонуклеинова киселина) молекули, …

Изследване финансирано от програмата United Sorghum Checkoff ускорява селекцията при соргото

В резултат на три годишно сътрудничество между програмата United Sorghum Checkoff и DuPont Pioneer бяха открити две линии индуциращи хаплоидизация при соргото. Екип от учени водени от Cleve Franks и Tanveer Hussain от DuPont Pioneer откриха първите линии индуциращи хаплоидизация при соргото, които в момента са в процес на патентоване. …

Анализ на пангенома при хлебната пшеница показва значително вариране в броя гени при отделните сортове

Хлебната пшеница (Triticum aestivum) е безспорно най-важният растителен вид с основен принос за изхранване на човечеството. През последните години бе постигнат значителен напредък в разбирането ни за генома на Triticum aestivum като през 2014г в сп. Science бе публикувана необработена версия на секвенирания геном на пшеницата от Международния консорциум за …

Агенцията по защита на околната среда на САЩ одобри 3 нови сорта ГМО картофи

Агенцията по защита на околната среда на САЩ (U.S. Environmental Protection Agency (EPA)) одобри отглеждането на 3 нови сорта ГМО картофи създадени от разположената в щата Айдахо компания J.R. Simplot Co., които са устойчиви на гъбата причинител на късната мана при картофите. Според компанията, създадените ГМО картофи съдържат само гени …

Създаване на ориз с високо съдържание на амилоза чрез използване на CRISPR/Cas9

Известно е, че зърнените храни с високо съдържание на амилоза и устойчива скорбяла притежават потенциално полезни за здравето качества. Важен ензим, отговорен за омрежването на скорбялата е ензимът SBE (starch branching enzyme). Изследователски екип с водещ изследовател д-р Yongwei Sun, от китайската академия по селскостопански науки използва технологията CRISPR/Cas9, за …

Изследователи от Университета на щата Айова разкриват генетичен механизъм за контрол на растежа и отговора на засушаване при растенията

Изследователски екип от Университета на щата Айова, воден от Yanhai Yin, професор  по генетика, биология на развитието и клетъчна биология публикува неотдавна статия в Nature Communications разкриваща генетичен механизъм контролиращ развитието на растенията и отговора на засушаване. Според изследователите, двата процеса са свързани като често растенията забавят развитието си, за да …