Секвенираха генома на ечемика

Група от 77 учени от цял свят секвенираха пълния геном на ечемика, който е основната съставка на бирата и на малцовия скоч. Изследването, отнело 10 години, бе публикувано наскоро в списание „Nature“. Ечемикът се отглежда по целия свят, като Русия, Германия , Франция, Канада и Испания са сред най-големите производители. …

Геномът на чаеното растение разкрива, как един лист има толкова много аромати

Най-популярните видове чай-черен, жълт, зелен, оолонг и бял, се произвеждат от листата на вечнозеления храст Camellia sinensis, наричан още чаен храст. Въпреки голямото културно и икономично значения на чая, малко е известно за растението с чаени листа. През май месец 2017г. в списание Molecular Plant е публикуван секвенирания геном на …

Ориз експресиращ мутантни форми на GA 2-оксидаза показва повишен добив и толерантност към стресови условия

Оптимизирането на архитектурата на растенията в посока повишаване на добива, толерантността към стресови условия и ефективността на усвояване на водата е основно предизвикателство пред съвременната селскостопанска биотехнология. Гиберелините представляват растежни хормони, за които се знае, че са пряко свързани с височината на растенията и тяхната разклоненост, които от своя страна …

Секвениран бе геномът на марулята – какво може да ни разкрие кода на ежедневната ни салата?

Екип от изследователи, воден от проф. Richard Michelmore, директор на гемомния център към Калифорнийския университет, Дейвис, публикува в сп. Nature Communications асемблирания геном на градинската маруля (Lactuca sativa), която е най-ценния свеж зеленчук и една от 10-те най-ценни култури в САЩ с пазарна стойност от над 2.4 млрд. долара. Lactuca …

Секвениране на генома на възкръсващото растение Xerophyta viscosa – нови насоки към създаване на толерантни към засушаване култури

Международен консорциум, воден от екип от Wageningen University and Research – Холандия, секвенира генома на възкръсващото растение Xerophyta viscosa, способно да оживява след продължителен период от време при условия на екстремно засушаване. Възкръсващите растения са група от видове представители на различни родове, които се отличават със способността си да оживяват …

Нова захарна тръстика – суровина за производство на биодизел и етанол

Производството на биодизел от растителни масла нараства през последното деситилетие. По-нататъшното увеличение е ограничено от ниския добив на масло на хектар от маслодайните култури. Неотдавна е разработена нова генетично модифицирана захарна тръстика, която натрупва повече захари и липиди в стъблата. Това я прави обещаваща суровина за производството на етанол и …

Нова маслодайна култура устойчива на глобалното затопляне

Университета в Копенхаген и фирмата Байер CropScience са разработили нова маслодайна култура, която е много по-устойчива на жега, суша и болести, отколкото масово отглежданата маслодайна рапица. Резултатите са публикувани през март в списанието Nature Biotechnology. Сарепската горчица (Brassica juncea) много прилича на рапицата, изглежда като нея и олиото от нея …

Учени откриха начин за удвояване синтеза на артемизинин в сладкия пелин (Artemisia annua)

В края на месец март, международен екип от учени, включващ изследователи от Центъра за изследвания по селскостопанска геномика (Centre for Research in Agricultural Genomics), Барселона, Испания, Sequentia Biotech S.L., Испания, Университета Shanghai Jiao Tong, Китай и Университета Linnaeus, Калмар, Швеция, публикува статия в списание Plant Journal относно ролята на гена …

Уникална пшеница повишава усвояването на фосфор и други минерали от храната

Учени от катедра Молекулярна биология и генетика, Университета на Орхус, Дания са разработили и патентовали нов тип пшеница, която повишава усвояването на фосфор и други минерали от храната. Във фуража елементи, като фосфора са здраво свързани в съединения-фитати. Ензима фитаза разгражда фитатите и така освобождава фосфора за усвояване от организмите. …

Български домат с високо съдържание на бета каротин, изключително подходящ за биологично производство

Благодарение на партньорството между Агробиоинститут, София и фирма за биологично земеделие Амитица ООД, гр. Кресна, българският оранжев домат Пако Oранж беше отгледан биологично. Сортът се развива и плододава успешно в био фермата. Бяха получени и първите био семена от сорт Пако Оранж. Предстои отглеждането на сорта с цел приготвянето на …