Отглеждат за първи път банани, устойчиви на Панамска болест

Австралийски изследователи разработиха и отгледаха модифицирани банани Кавендиш, устойчиви на опустошителната болест фузарийно увяхване или позната още като Панамска болест. В първото в света ГМ-полско изпитване, проведено в силно заразена почва, една линия на банани Кавендиш, трансформирана с ген, взет от див банан, и друга с ген, получен от нематоди, …

Учени създадоха домати с повишени антиоксидантни свойства чрез генетично инженерство

Училището по биологични науки, Факултет на науките, Хонконгския университет в сътрудничество с Института по молекулярна биология на растенията (Страсбург, Франция) приложиха нова стратегия за едновременно повишаване на съдържанието на витамин Е с около 6 пъти и удвояване на съдържанието на провитамин А и ликопен в плодовете на домати, като така …

„Златен“ картоф доставя витамини А и Е

Картофите са четвъртата най-масово консумирана растителна храна от хората след ориз, пшеница и царевица, според Министерството на земеделието на САЩ. Те са основна храна в някои държави в Азия, Африка и Южна Америка, където има много случаи на недостиг на витамин А и Е. Порция жълто-оранжев, създаден в лаборатория картоф …

Получаване на домати без семе на основата на партенокарпия и използване на геномно редактиране чрез CRISPR/Cas9

Партенокарпията при градинарските култури е важен белег със съществено значение за различни индустрии свързани със земеделието, както и за качеството на храната. Екип от учени с водещ автор Risa Ueta от университета на гр. Токушима в Япония разработи стратегия за селекция на партенокарпия при домата на основата на системата за …

Секвениран геном на тиквата разкрива необикновена еволюционна история

Тиквите се използват като основна храна в много развиващи се страни и се консумират по целия свят. Учените от САЩ и Китай са секвенирали геномите на два икономически важни вида тиква – Бяла тиква (Cucurbita maxima) и Цигулка (Cucurbita moschata), като резултатите са публикувани в октомврийския брой на списание “Molecular …

Проучване на еволюцията на тиква, кратунка, диня и пъпеш

Следващият път, когато хапнете парче сладка и сочна диня, може би ще се замислите, че то е продукт на милиони години еволюция. Вкусните плодове на растенията от семейството Тиквови (Cucurbitaceae), с голямо биологично, икономическо и селскостопанско значение, с почти 1000 вида, като тикви, краставици, пъпеши и дини, са четвъртата най-печеливша …

Царевица с повишена хранителна стойност чрез методите на генетично инженерство може да спести милиони

Учените от Университета Рутгерс, САЩ са намерили ефективен начин да повишат хранителната стойност на царевицата чрез вмъкване на бактериален ген, който я кара да произвежда основно хранително вещество, наречено метионин, според ново проучване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences. Откритието може да бъде от полза за …

Кения разрешава национални изпитвания за освобождаване в околната среда на Bt памук

На 8 септември 2017 г., Националният орган за биобезопасност на Кения (National Biosafety Authority of Kenya) публикува в Държавния вестник, издаван от официалните власти на Република Кения., известие номер 8846, включващо списък на одобрените заявления за използване на ГМО за периода 2016-2017 г. Списъкът включва одобрение за национални изпитвания, насочени …

Генетици разработват ново приложение на CRISPR при растенията, за да преодолеят бариерите за по-високи добиви

Учени от САЩ (Cold Spring Harbor Laboratory), са използвали генното редактиране за подобряване на селскостопанските култури. Използвайки домати, те са приложили CRISPR / Cas9 технологията, за да получат бързо растения, с изменения в три отделни важни за селското стопанство белези: размер на плодовете, разклонения на съцветията и растителна архитектура. Всички …

Нов сорт овес помага за намаляване на холестерола

Изследователи от Южноавстралийския изследователски и развоен институт (South Australian Research and Development Institute (SARDI)) създадоха нов сорт овес притежаващ висок добив и повишено съдържание на бета глюкан. Новият сорт с името Kowari е от джуджевиден тип като се отличава с повишено съдържание на бета глюкан спрямо останалите сортове. Бета глюканите …