Генетици разработват ново приложение на CRISPR при растенията, за да преодолеят бариерите за по-високи добиви

Учени от САЩ (Cold Spring Harbor Laboratory), са използвали генното редактиране за подобряване на селскостопанските култури. Използвайки домати, те са приложили CRISPR / Cas9 технологията, за да получат бързо растения, с изменения в три отделни важни за селското стопанство белези: размер на плодовете, разклонения на съцветията и растителна архитектура. Всички …

Нов сорт овес помага за намаляване на холестерола

Изследователи от Южноавстралийския изследователски и развоен институт (South Australian Research and Development Institute (SARDI)) създадоха нов сорт овес притежаващ висок добив и повишено съдържание на бета глюкан. Новият сорт с името Kowari е от джуджевиден тип като се отличава с повишено съдържание на бета глюкан спрямо останалите сортове. Бета глюканите …

Разкриване на генетична мрежа определяща важни стопански признаци при соята – път към ускорена селекция

Корелациите между различни признаци и взаимодействията между гените представляват съществено предизвикателство пред съвременната селекция. В редица случаи признаци свързани с добива и качеството биват контролирани от сложни мрежи състоящи се от множество локуси. В резултат на това между множество сложни признаци съществува близка връзка водеща до унаследяема ковариация, което допълнително …

Нокаут мутация на SаF/SаM при ориз води до преодоляване на мъжката стерилност при хибриди между подвидовете indica и japonica

Създаването на хибриди между подвидовете indica и japonica при ориза обикновено води до получаване на мъжкостерилни растения, което затруднява използването на хетерозисния ефект за селекция. Локусът Sa се състои от два разположени един до друг гена SaF и SaM, които взаимодействат по между си и водят до абортиране на полена …

Учени описват ген, който прави доматите големи

Земеделските производители могат да отглеждат големи, сочни домати, благодарение на мутацията в гена Регулатор на клетъчния размер, който се е появил по време на процеса на култивиране на доматите. Изследователите описват този вариант на ген в проучване, публикувано в списание за свободен достъп PLOS Genetics през август 2017 г. Когато …

Отглеждането на органичен ориз като пазарна ниша не е просто според изследователи от Texas A&M AgriLife

Отглеждането на органичен ориз има потенциал да се превърне в пазарна ниша осигуряваща добри изкупни цени за производителите, но отглеждането на културата по методите на органичното земеделие изисква много повече от това да се посеят семената и да бъдат забравени, докато не дойде време за прибиране на реколтата. Учени от …

Продукцията на слънчоглед в България се очаква да достигне 24 годишен връх през 2017г

По данни на дирекция „Земеделие“ към Европейската комисия, производството на слънчоглед в България се очаква да достигне 24-годишен връх от 2,08 милиона тона през 2017 г. Прогнозната продукция на слънчоглед в България през 2017 г. е с 15.7% по-висока спрямо предходната година, което е най-високият процент на нарастване сред държавите …

Пурпурен ориз, богат на антиоксиданти, създаден чрез генно инженерство

Изследователи от Китай са разработили метод, които им позволява да пренасят чрез генно инженерство много гени наведнъж и са го използвали, за да създадат ориз с ендосперм (тъкан в семената, която осигурява изхранването на растителния зародиш), с високи нива на антиоксидантни пигменти, наречени антоциани. Полученият ориз с пурпурен ендосперм има …

Европейска нощ на учените 2017

    РАБОТНА ПРОГРАМА   Мероприятие: 29.09.2017 г. (петък) Тема – РАСТЕНИЯТА – РАЗНООБРАЗИЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ Час: 17-22 ч. Място: АБИ, бул. Драган Цанков 8, гр. София Дейности по време на нощта (29.09.2017 г.) Презентации за растителни видове – Агробиоинститут (АБИ), София Презентации за растителни патогени- АБИ, София Опитни постановки …

Оцет: eвтин и лесен начин да повишим устойчивостта на растенията към суша

Учени от Япония откриха нов, много лесен начин за повишаване на устойчивостта към суша при много растения. Изследването, публикувано в сп. „Nature Plants“, съобщава за откриването на нов биохимичен път, който се активира при суша. Проучвайки го подробно, учените са успели да повишат сухоустойчивостта, просто отглеждайки растенията в …. оцет. …