Евробарометър: Доклад за безопасността на храните в ЕС

 Във връзка с световния ден, посветен на безопасността на храните, 7 юни, Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) публикува „Евробарометър 91.3: Доклад за безопасността на храните в ЕС“. Това проучване бележи важно и дългоочаквано актуализиране на разбирането ни за възприятията на потребителите по отношение на безопасността на храните, след …

Богата на желязо ГМ – пшеница получи зелена светлина за полски опити

Джон Инес Центърът получи зелена светлина от правителството на Обединеното кралство, за да извърши полски опити с генетично модифицирана (ГМ) пшеница подобрена да произвежда висококачествено бяло брашно с високо съдържание на желязо. Тригодишното полски изпитване (от 2019 до 2022 г.) ще се извършва при контролирани условия в Центъра между април …

Как папрат може да погълне толкова арсен и да не умре?

Замърсената с арсен почва и подземни води представляват риск за стотици милиони хора по целия свят. Очистването на токсичния метал е трудоемък и скъп процес, достигащ стотици милиони долари. Папратите Pteris vittata, намаляват времето и разходите, свързани с очистването на арсен. Растението е уникално, защото може да натрупва и толерира …

Растенията и изкуството да си отглеждаш микроби

От векове е известно, че растенията произвеждат различни ценни за медицината вещества в корените си. Ползите за човешкото здраве са ясни, но не е ясно как и защо растенията изразходват 20% от енергията си за синтезиране на тези екзотични съединения. За защита ли е? Отпаден продукт ли са? За какво …

Растенията, като вегетариански източник на Омега-3

Олио, извлечено от растенията, се усвояват от човешкото тяло по същия начин, както и рибенo маслo, според изследване, проведено от Медицинския факултет на Университета в Саутхемптън, Великобритания. Омега-3 мазнините присъстват главно в рибеното масло и са жизненоважни за здравето и развитието на човека. Поради ограничените източници на Омега-3, учените разработиха …

Резултати от Националния конкурс за есе „Растението, без което не мога“

На 30. 04. 2019г. приключи Националният конкурс за есе „Растението, без което не мога“ в три възрастови групи. Получихме 180 есета от цялата страна- Бобов дол, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Велико Търново, Велинград, Враца, Габрово, Г. Оряховица, с. Градежница, Джебел, Добрич, с. Доктор Йосифово, с. Долно Камарци, с. Драгичево, Дряново, …

CRISPR- Cas9 използван за възстановяване на червеното оцветяване в елитни сортове ориз

Оризът е основна храна за над половината от населението на света. Известно е, че има бели зърна, но някои сортове имат пигментирани зърна, като например червен ориз. Червеният ориз натрупва високи концентрации на здравословните проантоциани и антоциани. Два комплементарни гена (Rc и Rd) контролират червеното оцветяване на оризовите зърна. Дивият …

Геномът на фъстъка е секвениран с безпрецедентна точност

Подобрена устойчивост на вредители и толерантността към засушаването са сред потенциалните ползи от усилията на учени от САЩ, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия, които са секвенирали сложния геном на култивирания фъстък. Учените започват този голям проект, за да разберат по-добре молекулярните и клетъчните механизми на растежа и развитието на фъстъчено …

Ориз, устойчив на засоляване е създаден в Индия

Учени от Индия, създадоха трансгенен ориз, устойчив на засоляване, който показва нормален растеж и добив на зърно. при оранжерийни условия. Изследователите използват гени от дивия ориз Porteresia coarctata. Известно е, че този вид, срещаш се в някои части на Южна Азия, е халофит, следователно е богат източник на гени за …

Феноли в пурпурна царевица се борят с диабет, затлъстяване и възпаление в клетки на мишки

Учени от Университета на Илинойс са разработили нови хибриди на пурпурна царевица, съдържащи различни комбинации от фитохимикали, които могат да се борят със затлъстяването, възпалението и диабета, показва ново проучване при мишки. Перикарпът или външният слой на пурпурни и други ярко оцветени царевични зърна могат да осигурят и алтернативен източник …