НАСА: Залесването и земеделието в Китай и Индия правят Земята по-зелена

Земята сега е по-зелена, отколкото преди две десетилетия, според сателитите на Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА). Данните от сателитите на НАСА разкриха, че Китай и Индия са водещите страни по отношение на увеличаване на зелените площи. Това се дължи на амбициозните програми за …

Репрограмиране на транскриптома при силно засушаване допринася за промените във физиологията и метаболизма на възкръсващото растение Haberlea rhodopensis

Недостигът на вода е основният ограничаващ фактор за световното земеделие и екосистемите, като цяло. При еволюцията си, различните растения са развили възможност да преживеят сравнително кратки периоди на по-слаб или по-силен воден недостиг. Така наречените възкръсващи растения са, обаче единствените, способни да преживеят пълно изсушаване на вегетативните им органи и …

Секвенираха цяла ботаническа градина

Статия, публикувана наскоро в списание със свободен достъп „GigaScience“, предоставя данни, които утрояват броя на растителните видове със секвенирани геноми. Това изследване е резултат от нарастващите усилия на научната общност да секвенира повече растителни геноми, за да помогне за разбирането на сложна еволюция на растенията и да предостави практическа информация …

Проучването показва, че HB4 пшеницата, устойчива на засушаване, има същия състав, както не-ГМ пшеница

Пшеницата е една от най-важните за икономиката земеделски култури, отглеждани масово по света. Тази култура се сблъсква със суша в много райони при отглеждането ѝ, което засяга добивите от нея. Така пшеница, устойчива на суша, би била желана алтернатива за производителите, за да се справят с условията на недостиг на …

Новите технологии разкриват в детайли ГМ-растения на молекулярно ниво

Изследователи от САЩ използват най-новите технологии за секвениране на ДНК, за да изучават какво точно се случва на молекулярно ниво, когато се въвеждат нови гени в растенията. Изследователите обикновено използват бактерията Agrobacterium tumefaciens, когато искат да поставят нов ген в растението. Преди десетилетия учените открили, че когато бактериите заразят едно …

Учени показват, че ГМ- царевица (MON 810 и NK603) не повлиява здравето и метаболизма на плъхове

Ново, безпрецедентно проучване, проведено от голям изследователски консорциум, съобщава, че храненето на плъхове с MON 810 или NK603 трансгенна царевица, не влияе върху здравето или метаболизма на животните. В рамките на проект „ГМО 90 + 1“  изследователите не са открили никакви вредни ефекти на диетата с ГМ царевица MON810 или …

Аромат от доматено растение за защита на земеделски култури

Доматените растения излъчват аромат, за да предотвратят бактериалните атаки. Това е летливо съединение – хексенилбутират (ХБ) и според изследователите от Института за молекулярна и клетъчна биология на растенията (ИМКБР), Испания то има голям потенциал за защита на културите от инфекции, суша и др. Изследването е публикувано в списание „Frontiers in …

ГМ-стайни растения пречистват въздуха

Изследователи от Университета на Вашингтон създадоха генетично модифициран Дяволски бръшлян (Epipremnum aureum)) – популярно стайно растение – да помогне за пречистване на въздуха вътре в домовете, където се натрупват опасни канцерогенни съединения като хлороформ и бензол. Промененият Дяволски бръшлян премахва хлороформа и бензола от въздуха около него. Растенията експресират протеин, наречен …

Ще създадат ли учените лют домат?

Лютите чушки от еволюционна гледна точка са далечни братовчеди на доматите. Те са се отделили от общ прародител преди 19 милиона години, но все още споделят обща ДНК. Докато домати са се развили към месести, богати на хранителни вещества плодове с високи добиви, лютите чушки са развили защитни свойства, произвеждайки …

Kлониниране от семена при ориз

Растителните биолози в Университета на Калифорния, Дейвис са открили начин как културните растения да се размножават чрез семена като клонинги. Откритието, дълго търсено от селекционерите и генетиците, би могло да улесни разпространението на високодобивни, устойчиви на болести или устойчиви на климата култури и да ги предостави на разположение на фермерите …