Учени предлагат нова стратегия за повишаване на добивa при ориз

Оризът осигурява изхранването на около три милиарда души по целия свят и производството му трябва да бъде в крак с нарастващото глобално население. Идентифицирането на гени, които повишават добива и подобряват състава на зърното е много важно. Учени предлагат нова стратегия за увеличаване на добива при ориз чрез увеличаване на …

Полски опити с ГМ – тополи показват устойчиво производство на биомаса без отделяне на изопрен

Група учени успяха да разработят генетично модифицирани (ГМ) тополи, които не отделят газ изопрен. Две полски изпитвания в САЩ показаха, че ГМ тополите не са засегнати от това, че не произвеждат изопрен и те растат нормално както конвенционалните тополи. Изопренът е газ, които се отделя в листата на тополите по …

Нови еко – антибиотици се борят с болести по земеделските култури

Учени от Университета в Глазгоу откриха безопасен и нов метод, който защитава важни земеделски култури от широко разпространено бактериално заболяване, причинено от Pseudomonas syringae (Ps). Ps заразява много видове култури по целия свят, включително домат, киви, чушки, маслини, соя и плодни дървета. Растителните болести водят до големи икономически загуби – …

Изследователски екип откри ген, контролиращ усвояването на желязо в растенията

Изследователи от Колежа в Дартмут, Ню Хемпшир са открили ген, който контролира приема на желязо в растенията. Новооткритият ген, известен като Upstream Regulator of IRT1 (URI), контролира, кога гените трябва да са активирани в корените на растенията, за да започне усвояване на желязо. Според учените този ген (URI) контролира още …

Бактерии произвеждат мед без пчели

Екип от дванадесет студенти от катедрата  Биотехнология и хранително инженерство в Технион-Израелския технологичен институт е разработил мед без пчели, произведен от бактерията Bacillus subtilis, която „се научава“ да прави мед след препрограмиране в лаборатория. За проекта, наречен BeeFree (Без пчела), екипът спечели златен медал на неотдавнашното състезание iGEM, проведено в …

Фосилен полен разкрива историята на заливните низини

Много от нас мислят за цветен прашец (полен), само когато е сезонът на алергиите. За учените обаче прашецът може да бъде безценен инструмент. Проследявайки фосилния прашец в почвата, учените могат да погледнат назад във времето, за да разберат по-добре как са се използвали земите и динамиката на климата. Например, когато …

Химична „ваксина“ помага на растенията да отблъскват патогените

Когато растенията са атакувани от бактерии, вируси или гъбички, те реагират като произвеждат съединения, които убиват нашественици, така и защитни съединения, за да предотвратят разпространението на заразите. Учени от Станфорд прилагат вид химична ваксина, за да включат тази система за защита на растенията за  предотвратяване разпространението на заразите. В статия, …

Учените откриха нов антибиотик в тропическите гори

Учени откриха антибиотик, произведен от почвена бактерия в тропическа гора в Мексико, който може да доведе до създаване на „ пробиотик за растенията“, по-здрави растения и нови антибиотици. Пробиотиците, които дават „добри“ бактерии и влияят благотворно върху здравето на човека, могат да бъдат полезни и за растенията, като ги поддържат …

Симбиоза увеличава добива на оранжерийни домати

Използването на солена вода за напояване на културите би увеличило продоволствената сигурност на много държави със сухи райони. Това обаче не е възможно, поради вредното въздействие на солта върху растенията. Учените показаха, че напояването на домати със солена вода е възможно с помощта на полезна пустинна, коренова гъба. Тези резултати …

CRISPR за създаване на ябълки, устойчиви на огнен пригор

Erwinia amylovora, бактерията, причиняваща болестта огнен пригор при ябълката, предизвиква инфекцията си чрез DspA / E ефектор, който взаимодейства с чувствителния протеин на ябълката MdDIPM4. Изследователите използват системата за генно редактиране CRISPR-Cas9, за да създадат дефектен MdDIPM4 протеин, който е въведен в ябълката (сорт Гала и Златна превъзходна) чрез Agrobacterium …