Създаване на ориз с високо съдържание на амилоза чрез използване на CRISPR/Cas9

Известно е, че зърнените храни с високо съдържание на амилоза и устойчива скорбяла притежават потенциално полезни за здравето качества. Важен ензим, отговорен за омрежването на скорбялата е ензимът SBE (starch branching enzyme). Изследователски екип с водещ изследовател д-р Yongwei Sun, от китайската академия по селскостопански науки използва технологията CRISPR/Cas9, за …

Изследователи от Университета на щата Айова разкриват генетичен механизъм за контрол на растежа и отговора на засушаване при растенията

Изследователски екип от Университета на щата Айова, воден от Yanhai Yin, професор  по генетика, биология на развитието и клетъчна биология публикува неотдавна статия в Nature Communications разкриваща генетичен механизъм контролиращ развитието на растенията и отговора на засушаване. Според изследователите, двата процеса са свързани като често растенията забавят развитието си, за да …