Ще създадат ли учените лют домат?

Лютите чушки от еволюционна гледна точка са далечни братовчеди на доматите. Те са се отделили от общ прародител преди 19 милиона години, но все още споделят обща ДНК. Докато домати са се развили към месести, богати на хранителни вещества плодове с високи добиви, лютите чушки са развили защитни свойства, произвеждайки капсаициноиди, молекулите, които придават на чушките лютивост, за да ги предпазвят от враговете.

С най-новите техники за редактиране на гените, е възможно, макар и предизвикателно, да се направят домати, синтезиращи капсаициноиди, твърдят изследователи в статия, публикувана през януари в сп. „ Trends in Plant Science“. Тяхната цел не е да създадат нова кулинарна прищявка, макар че и това е възможно, а да има по-лесен начин за масово производство на големи количества капсаициноиди за търговски цели. Веществата имат хранителни и антибиотични свойства, използват се и като болкоуспокояващи.

Лютивият вкус, който капсаициноидите дават, не е вкус, а реакция на болка. Те активират нервните клетки на езика, които се справят с причинена от топлина болка, която мозъкът възприема като усещане за парене, изгаряне. Доказателствата сочат, че еволюцията на капсаициноидите е помогнала на лютите чушки да възпрепятстват малките бозайници да ядат плодовете им. Птиците, които са много по-добри разпространители на семената, не показват реакция на болка към молекулите капсаициноиди.

Има най-малко 23 различни вида капсаициноиди, които произхождат от сърцевината на лютите пипер. Пикантността на пипера се определя от гените, които регулират синтеза на капсаициноиди, а по-малко лютите чушки имат мутации, засягащи този процес. Резултатите от генно секвениране при предишно изследване показва, че доматите имат гените, необходими за капсаициноидите, но не разполагат с машината, която да ги задейства.

Секвенирането на генома на лютия пипер и откритието, че доматът има необходимите гени за лютивост, проправя път за създаване на лютив домат. Изследователите пишат, че това не само ще помогне за по-доброто изучаване на еволюцията на тази уникална ботаническа черта, ще позволи разработването на домати -биофабрики за капсаициноиди, но може би ще позволи разработването на някои нови сортове за бакалията.

Rezende-Naves et al. 2019 „Capsaicinoids: pungency beyond Capsicum“ Trends in Plant Science, DOI: 10.1016/j.tplants.2018.11.001

Източник: Phys.org

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page