Учените – стъпка по-близо до царевица устойчива на студ

Много хора по света ядат царевица, но не всеки знае, че културата е изключително чувствителна към студ, защото е тропическо растение. Изследователският екип от Института Бойс Томпсън е крачка по-близо до разработването на нов вид царевица, която може да се възстанови бързо след въздействие на ниски положителни температури.

Проучването, публикувано в сп. “Plant Biotechnology Journal“, е изградено върху изследвания, публикувани през 2018 г., които показват, че увеличаването на нивата на ензима Рубиско в царевицата води до по-големи и по-бързо узряващи растения. Учените отглеждат царевични растения в продължение на три седмици при 25 °C (77 F), понижават температурата до 14 °C (57 F) в продължение на две седмици и след това я повишава обратно до 25 °C. Екипът установява, че царевицата с повече Рубиско се представя по-добре от обикновената царевица преди, по време и след охлаждане.

В сравнение с обикновената царевица, генно модифицираната царевица има по-високи нива на фотосинтезата през целия експеримент и се възстановява по-бързо от нискотемпературен стрес, с по-малко увреждане на молекулите, които участват в светлинната фаза на фотосинтезата.

Salesse‐Smith, et al. (2018) Overexpression of Rubisco subunits with RAF1 increases Rubisco content in maize. Nat. Plants, 4, 802. DOI: 10.1038/s41477-018-0252-4

Salesse‐Smith et al. (2019) Increased Rubisco content in maize mitigates chilling stress and speeds recovery. Plant Biotechnology Journal https://doi.org/10.1111/pbi.13306

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page