Секвенирането на генома на нахута преди няколко години откри нови хоризонти за учените, както за изучаване функцията на идентифицираните гени, така и съответно за подобряване на културата въз основа на получените знания. Според Bunyamin Tar’an, доцент и селекционер от Центъра за разработване на земеделски култури към Университета в Саскачеван, Канада, нахутът е известен като добър източник на протеини и минерали, но благодарение на скорошен напредък в научните изследвания той също може да се превърне в подходящ източник и на витамин А. В момента милиони хора в развиващите се страни са изложени на висок риск от недостиг на витамин А. Разработването на нови сортове от нахут с подобрено съдържание на витамин А ще помогне в борбата с този проблем. Витамин А е известен с това, че има редица полезни за здравето свойства като подобряване на мозъчната функция, подобряване на зрението и здравето на кожата, и дори като естествен агент срещу стареенето. Един от докторантите на доц. Tar’an, Mohammad Rezaei, неотдавна идентифицира набор от гени, които отговарят за синтеза на витамин А в нахут. За целта Rezaei е използвал информацията от наличния геном, в чието секвениране екипът на доц. Tar’an е участвал заедно с други национални и международни изследователски институти и университети. Rezaei има за цел разработването на генетични маркери за идентифицираните гени, които биха му позволили да провежда селекция насочена към алели представляващи интерес и свързани с високо съдържание на витамин А в нахут.
Източници: Crop Biotech Update, Университет на Саскачеван