Устойчивост на вируси и натрупване на желязо и цинк  за първи път при незърнени култури

Международен екип от учени успешно е създал маниока с висока устойчивост към вирусни болести, както и по-високи нива на желязо и цинк в корените. Това е първият път, когато устойчивост на болести и повишена хранителна стойност са събрани по този начин в не-зърнени култури.

Маниоката (Manihot esculenta) е тропично кореноплодно растение. Тя е основен хранителен продукт в развиващите се страни, като осигурява прехрана на над 800 милиона души. Корените й не осигуряват достатъчно желязо и цинк, за да задоволят хранителните нужди. В Африка добивите от маниока освен това са ограничени от различни вирусните болести.

Изследването се основава на проучване от 2019 г., което показа, че е възможно увеличаване на минералното съдържание в корените на маниока. RNAi- технология е използвана за постигане на резистентност към болести в два източноафрикански и два нигерийски предпочитани от фермерите сорта маниока заедно с AtIRT1 (основен транспортер на желязо) и AtFER1 (феритин) трансгени за натрупване на значими нива на желязо и цинк в корените ( 145 и 40 µg / g сухо тегло, съответно).

Изследователският екип също така е установил, че високите нива на желязо и цинк се задържат при готвене и остават за усвояване в червата след храносмилането. Подобрената маниока може да осигури 40-50 % от средните дневни потребности за желязо и 60-70 % от средните потребности за цинк за деца и жени в Западна Африка.

Narayanan et al 2021 Stacking disease resistance and mineral biofortification in cassava varieties to enhance yields and consumer health. Plant Biotechnology Journal 

Okwuonu et al 2021 Opportunities and challenges for biofortification of cassava to address iron and zinc deficiency in Nigeria. Global Food Security 28, 100478,

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page