Растенията, като вегетариански източник на Омега-3

Олио, извлечено от растенията, се усвояват от човешкото тяло по същия начин, както и рибенo маслo, според изследване, проведено от Медицинския факултет на Университета в Саутхемптън, Великобритания.

Омега-3 мазнините присъстват главно в рибеното масло и са жизненоважни за здравето и развитието на човека. Поради ограничените източници на Омега-3, учените разработиха чрез генетично инженерство маслодайно растение камелина (Camelina sativa), което произвежда подобрено растително масло с количество на ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) както в рибеното масло.

Университетът в Саутхемптън, в сътрудничество с Ротмастед ресърч, са изследвали дали генетично модифицирано (ГМ)-маслото от камелина е толкова добро, колкото рибенто масло, за да осигури достатъчно мастни киселини при хранене на човек. Резултатите, публикувани в сп. „British Journal of Nutrition“, показват, че когато млади и на средна възраст мъже и жени консумират еднакво количество омега-3 мазнини (EPA и DHA) в едно стандартно хранене, или като рибено масло или като масло от ГМ- камелина, няма разликата в усвояването на тези мастни киселини от храната или в процесите в тялото, обработващи тези мазнини.

West et al. 2019 Postprandial incorporation of EPA and DHA from transgenic Camelina sativa oil into blood lipids is equivalent to that from fish oil in healthy humans. British Journal Of Nutrition  https://dx.doi.org/10.1017/S0007114519000825

Rothamsted Repository 

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page