Изследователи от Вагенинген университет и научните изследвания разкриха генома на лука, пробив, който ще помогне да се ускори създаването на нови сортове лук, които са устойчиви на различен стрес като суша и отговарят на нарастващото търсене на лук по света.
Лукът е един от най -широко отглежданите зеленчуци в света и важна част от диетата на хората и кухните на много държави. Лукът обаче е податлив на болести и отглеждането на сортове, устойчиви на суша и гъбички, е предизвикателство. Размерът на генома на лука също е значимо препятствие, тъй като той е огромен – около шестнадесет пъти по-голям от генома на доматите и пет пъти по-голям от този на хората.
Сега селекционерите очакват, че достъпът до секвенциите от геном на лука ще удвои скоростта на тяхната работа, намалявайки я до около шест – седем години.
За повече подробности прочетете статията в WUR News и bioRxiv
Източник: Crop Biotech Update