Откриха „киселите гени“ на цитрусовите плодове

Цитрусовите плодове винаги са били известни със своя кисел вкус. С помощта от науката, изследователите най-накрая са откриха това, което придава на лимона, портокала, грейпфрута и други подобни плодове техния специфичен вкус.

Учените от Амстердамския Университет установиха, че киселият вкус на цитрусови плодове се дължи на киселинността във вакуолите на клетки на цитрусовите плодове. Вакуолите са клетъчни органели, които са пълни с течност. При цитрусовите плодове е установено, че вакуолна течност е изключително кисела поради CitPH1 и CitPH5 гените. Тези гени са отговорни не само за киселинността на клетъчните вакуоли, но и определят оцветяването на цветовете. Резултатите показват, че цитрусовите растения експресират повече CitPH1 и CitPH5 гените в сравнение с други сладки сортове плодове. По този начин цитрусовите плодове произвеждат плодове с по-кисел вкус. Тези открития ще подпомогнат бъдещи проучвания, които ще могат да определят колко точно  сладки или кисели искаме да бъдат плодовете.

Strazzer et al. 2019 Hyperacidification of Citrus fruits by a vacuolar proton-pumping P-ATPase complex. Nature Communication 10: 744

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page