Отглеждането на органичен ориз като пазарна ниша не е просто според изследователи от Texas A&M AgriLife

Отглеждането на органичен ориз има потенциал да се превърне в пазарна ниша осигуряваща добри изкупни цени за производителите, но отглеждането на културата по методите на органичното земеделие изисква много повече от това да се посеят семената и да бъдат забравени, докато не дойде време за прибиране на реколтата.

Учени от Texas A & M AgriLife Research and Extension Center-Beaumont разработват тригодишен, проект на стойност 1 милион долара, който изследва какви оризови сортове са най-подходящи за отглеждане по методите на органичното земеделие без химическо третиране срещу болести, плевели или насекоми като екипът цели да разработи „рецепта“ за органичното отглеждане на този вид. Ръководител на проекта е д-р Shane Zhou от Texas A&M AgriLife Research. Според д-р Zhou понастоящем по-малко от 2% от общото количество оризови култури в САЩ се произвеждат органично като повечето от тях се отглеждат в Калифорния и Тексас. Проектът е стартирал с изпитването на 20 сорта ориз, от които половината са били отхвърлени, поради това, че не се представят добре. В момента 6 акра в Beaumont са засадени с ориз от сортове, които са традиционно отглеждани в Тексас. Ранните резултати показват, че използването на покривни култури като бяла детелина, пурпурна детелина и райграс дават положителен резултат. Екипът също изпитва колко семена са необходими за създаване на оптимално насаждение. Според д-р Fugen Dou, колкото по-голямо количество семена се използват, толкова по-нисък е броят на плевелите в полето като плевелите са основно предизвикателство, защото производителят не може да използва никакви хербициди. Съществуват и проблеми със загниването на семена и болести по разсада, а производителят не може да използва фунгициди за третиране на семена. Допълнителен проблем се явява и липсата на азот, поради невъзможността да се използват азотни торове. Това води до поява на кафяви петна, което е гъбно заболяване, дължащо се на липсата на достатъчно количество азот в почвата за нормалното развитие на растението. Преодоляването на този проблем се подпомага от използването на покривни култури за „зелена тор“ като например детелина.

Според агронома д-р Muthu Bagavathiannan, битката срещу плевелите се води чрез наводняването на оризовите полета в определени моменти. Д-р Bagavathiannan е открил, че прилагането на 3 инча вода върху насажденията намалява покълването на най-често срещаните видове плевели.

Вредителят нанасящ най-много поражения по оризовите насажденията в Тексас е оризовият молец, според ентомолога д-р Mo Way. Стадият на ларвите при този вид може да причини значителни щети. Когато водата се прилага по-рано върху органичното насаждение за борба с плевелите, оризът е много по-малък и само няколко ларви могат да причини много щети.

Според д-р Bagavathiannan намирането на най-добрите практики за отглеждане на органичен ориз може да се изплати на земеделските стопани, защото въпреки че добивите обикновено са много по-ниски от традиционно отглеждания ориз, цената му често е двойна.

Източник: SeedQuest

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page