Ориз с по-малко устица се нуждае от по-малко вода и е подходящ за климатичните промени

Оризовите растения, променени така, че да имат по-малко устица (малки отвори в листата, използвани за обмен на газ), са по-толерантни към сушата и устойчиви на бъдещите климатични промени, разкрива ново проучване.

Учените от университета в Шефилд са открили, че създаването на висококачествен сорт ориз с намалена плътност на устицата, помага на културата да запази водата и да оцелее при високи температури и суша.

Голяма част от човечеството разчита на ориза като източник на храна, но производството на ориз израсходва много вода – като се използват около 2500 литра вода на килограм произведен ориз.
Почти половината от световните оризови култури, произхождат от селскостопански райони, разчитатщи на дъжд, където се очаква сушата и високите температури да станат по-чести и по-вредни в резултат на климатичните промени.

Подобно на повечето растения, оризът използва микроскопични пори, наречени устица, за регулиране на поглъщането на въглероден диоксид за фотосинтеза, заедно с освобождаването на водни пари при дишане. Когато водата е изобилна, отварянето на устицата също позволява регулиране на температурата на растението чрез изпарение. В условия на суша затварянето на устицата обикновено намалява загубата на вода. Oризът с ниска плътност на устицата съхранява водата си по-добре при суша и затова има повече вода, за да се охлади, когато е необходимо.

Новото проучване, публикувано наскоро в сп. „New Phytologist“ и проведено в сътрудничество с Международния институт за изследване на ориза във Филипините, показа, че оризовите линии с намалена плътност на устицата използват само 60% от нормалното количество вода.
Когато се отглеждат при повишени нива на въглероден диоксид в атмосферата, оризовите растения с ниска плътност на устицата са в състояние да оцелеят при суша и висока температура (40о С) за по-дълго време от непроменените растения.

New Phytologist (2018). DOI: 10.1111/nph.15344

Източник: Phys.org

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page