Нов сорт овес помага за намаляване на холестерола

Изследователи от Южноавстралийския изследователски и развоен институт (South Australian Research and Development Institute (SARDI)) създадоха нов сорт овес притежаващ висок добив и повишено съдържание на бета глюкан.

Новият сорт с името Kowari е от джуджевиден тип като се отличава с повишено съдържание на бета глюкан спрямо останалите сортове. Бета глюканите представляват естествени захарни съединения, които спомагат за намаляване на реабсорбцията на холестерола в кръвта. В сравнение с други сортове овес налични на пазара, новият сорт се отличава освен с повишен добив и с повишена устойчивост на заболявания.

Сортът Kowari е разработен в рамките на Националната програма за селекция на овес на SARDI. В резултат на тази програма са създадени повечето от сортовете овес на пазара в Австралия. Семената от новосъздадения сорт Kowari се очакват на австралийския пазар до началото на следващата година.

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page