Нови еко – антибиотици се борят с болести по земеделските култури

Учени от Университета в Глазгоу откриха безопасен и нов метод, който защитава важни земеделски култури от широко разпространено бактериално заболяване, причинено от Pseudomonas syringae (Ps).

Ps заразява много видове култури по целия свят, включително домат, киви, чушки, маслини, соя и плодни дървета. Растителните болести водят до големи икономически загуби – около 15% от  култури по света годишно (оценени на стойност 150 милиарда долара), една трета от които се дължат на бактериални заболявания.

Учените създадоха генетично модифицирани (GM) растения, които произвеждат протеинов антибиотик – бактериоцин през целия си живот. Бактериоцидите са пептиди с антимикробна активност, синтезирани от бактерии, които потискат растежа на други генетично близки бактерии, дори в рамките на един и същ вид.

Бактериоцинът, използван от изследователите, се произвежда от безобидни почвени бактерии, близки до болестотворните щамове на Ps.

Получените ГМ-растения успешно се защитават от бактериална инфекция, без да вредят на околната среда.

Rooney et al 2019 Engineering bacteriocin-mediated resistance against the plant pathogen Pseudomonas syringae. Plant Biotechnology Journal.  https://doi.org/10.1111/pbi.13294

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page