Как новите технологии за растителна селекция биха могли да направят плодовете и зеленчуците по-вълнуваща храна

Забравете зеленчуците с бледи цветове и мъхеста кора или плодове, които нямат аромат – продуктовата пътека на бъдещето може да предложи растителни продукти, създадени за креативни готвачи и придирчиви консуматори. В обзорна статия, публикувана през юли в сп. „Trends in Plant Science“, двама изследователи описват как новите технологии за селекция имат потенциала да подобрят формата, размера, цвета и да увеличат ползите за здравето на растителните продуктите, както и да предоставят данни за класическата селекция.

В статията си авторите описват как бързата селекция с CRISPR-Cas9 генното редактиране не разчита на добавянето на нова ДНК последователност, както често се случва при други генетично модифицирани култури. По-скоро тези технологии за селекция позволяват на учените да редактират съществуващите гени, по-специално гените на транскрипционни фактори, наречени MYBs, които контролират много от ключовите за потребителите белези на растението. Информацията от тези експерименти може да се използва и за отбор на критериите в конвенционалните програми за селекция.

„MYBs често регулират съединенията, които определят цвета на плодовете или зеленчуците“- казва Андрю Алън от новозеландския научния институт Plant & Food Research. „Тези съединения също са свързани с големи ползи за здравето, като понижаване на сърдечно-съдовите заболявания или действащи като витамини. Използвайки MYBs за повишаване на тези съединения, за да създадем по-наситен цвят, можем да направим продуктите по-привлекателни за потребителите и по-полезни за човешкото здраве. “
Тази технология помага и за промени под повърхността на плодовете и зеленчуците. Например, ябълките и картофите имат безцветна месеста част, което често означава, че хранителните вещества са концентрирани в кората. Като променят MYBs да произвеждат по-големи количества съединения в месестата част на ябълката или картофа, учените могат да създават плодове и зеленчуци, където всяка хапка има същата концентрация на витамини.

Технологията се използва и за регулиране на вкуса и структурата на плодовете и зеленчуците. Алън предполага, че това би могло да доведе до „следващата зелена революция, с по-голям избор на продукти за развитите страни, по-високи добиви за по-слабо развитите страни и по-нарастващи възможности за устойчивост на изменението на климата“. На тези, които могат да имат резерви, той казва, че новите техники за размножаване имитират промените в ДНК, случващи се в природата, и могат да се използват за усъвършенстване на конвенционалните селекционни практики.

Trends in Plant Science, Allan and Espley: „MYBs Drive Novel Consumer Traits in Fruits and Vegetables“ https://www.cell.com/trends/ecology-evolution/fulltext/S0169-5347(18)30120-4 , DOI: 10.1016/j.tplants.2018.06.001

Source: Phys.org

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page