Интелигентна опаковка от царевица удължава срока на годност на храната

Изследователи от Технологичния университет Нанянг, Сингапур, и Харвард T.Х. Чан училище по обществено здраве, САЩ, успешно създаде нов опаковъчен материал, който е биоразградим, устойчив и убива вредните микроби. Тяхното проучване е публикувано в списанието ACS Applied Materials and Interfaces.

Естествената опаковката за храна е направена от вид царевичен протеин, наречен зеин, нишесте и други естествено извлечени биополимери, смесени с коктейл от естествени антимикробни съединения (масло от мащерка и лимонена киселина).

В лабораторни експерименти, когато са изложени на повишена влажност или ензими на вредни бактерии, влакната в опаковката са показали, че освобождават естествените антимикробни вещества, убивайки обичайните опасни бактерии, които замърсяват храната, като E. Coli и Listeria, както и патогенни гъби.

Опаковката е предназначена да отделя необходимите минимални количества антимикробни съединения само в отговор на наличието на допълнителна влажност или бактерии. Това гарантира, че опаковката може да издържи месеци.

Опаковъчният материал е разработен чрез електропредене на зеин от царевица, заедно с антимикробни съединения, целулоза и оцетна киселина. По този начин материалът се счита за биоразградим и потенциално може да помогне за намаляване на количеството пластмасови отпадъци.

Ягодите, опаковани в интелигентната опаковка, остават свежи за една седмица, което е с три дни по-дълго от тези, които са били съхранявани в конвенционалните пластмасови кутии, използвани за ягоди.

Екипът от изследователи се надява да разшири производството на тази технология чрез партньорство с индустрията с цел комерсиализация през следващите няколко години.

Aytac Z. et al. Антимикробни влакна, чувствителни към ензими и относителна влажност за опаковане на активни храни. ACS Appl. Mater. Interfaces 2021, 13, 42, 50298–50308

Прочетете новините от Технологичния университет Нанянг, Сингапур

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page