Ученйи от Китайската академия на селскостопанските науки разкриха генетичната вариация, която определя размера на семената на динята въз основа на систематично проучване, което изследва молекулярната основа на естествените вариации. Резултатите са публикувани в сп. „Horticulture Research“.
Размерът на семената е една от важните агрономически характеристики на динята и различните зародиши биха довели до големи вариации в размера на семената. Изследователите изследват целия геном и пет характеристики на размера на семената: тегло на 100 семена, дължина на хилума на семената, дължина на семената, ширина на семената и дебелина на семената в 197 разновидности диня. Те открили, че уголемяването на семената е важна характеристика по време на опитомяването на динята. Консумираните за семена видове диня Citrullus mucosospermus и Citrullus lanatus съдържат значително по-големи семена от другите видове. Анализът също така показа, че два гена, които могат да участват в метаболизма на абсцизовата киселина (Cla97C05G104360 и Cla97C05G104380) имат потенциала да играят роля в контролирането на размера на семената на динята.
Gong et al. 2022 Genome-wide association analysis provides molecular insights into natural variation in watermelon seed size. Horticulture Research 9, uhab074,
Източник: Crop Biotech Update