Учени от Университета на Флорида, ръководени от генетика по тропическите растения д-р Чамбърс, секвенираха ДНК на четири вида ванилия. Проектът за секвениране предоставя генетична информация, която е основа за постигане на желани белези при ванилията, свързани с вкуса и отглеждането ѝ. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Food
Екипът учени секвенира различни сортове от колекцията на Тропическия изследователски и образователен център (TREC): Vanilla planifolia, Vanilla tahitensis, Vanilla mexicana и Vanilla pompona. Едно от важните открития в изследването е, че докато всички отглеждани за търговия растения ванилия са уязвими на гъбичен патоген, близки видове като V. pompona са устойчиви на патогена и могат да осигурят генетичен материал за създаване на устойчива на болести V. planifolia .
Hasing et al. 2020 A phased Vanilla planifolia genome enables genetic improvement of flavour and production. Nat Food 1, 811–819.
Източник: Crop Biotech Update