Златният ориз има същите хранителни вещества както не-ГМО ориз, с изключение на повишено съдържание на провитамин А

Източник: IRRI

Статия, публикувана наскоро в списанието „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, представя резултатите от анализа на състава на неолющен ориз, слама и трици от ГМО ориз (Златен ориз или GR2E) в сравнение с проби от не-трансгенен, контролен ориз ( PSBRc82), засадени за два сезона във Филипините през 2015-2016 г.,  на четири места, представящи различните условия за отглеждане на ориз в страната.

Пробите от зърно са анализирани за основни хранителни компоненти като фибри, захари, мастни киселини, аминокиселини, витамини, минерали. Резултатите показват, че единствената биологично значима разлика между Златния ориз и конвенционалния ориз е количеството бета каротин (предшественик на витамин А) и други от провитамин А каротиноиди в зърното. Установено е, че останалите параметри са в границите на естествената променливост на конвенционалните сортове ориз. Средната концентрация на провитамин А в смлян Златен ориз може да осигури до 89-113% и 57-99% от нуждите от витамин А за деца в предучилищна възраст в Бангладеш и Филипините съответно.

Mallikarjuna  Swamy et al. 2019. Compositional Analysis of Genetically Engineered GR2E “Golden Rice” in Comparison to That of Conventional Rice. J. Agric. Food Chem. 67 (28) 7986-7994

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page