Геном разкрива как бадемите са се превърнали от смъртоносни във вкусни

Международен екип от изследователи от Испания, Швейцария, Дания и Италия е секвенирал първия пълен геном на бадема. Секвенцията включва почти 95 % от гените, или близо 28 000 гена и приблизително 246 милиона базови двойки. Проектът за секвениране се стреми да намери генетичните разлики между горчивия и сладкия бадем.

Бадемите, произвеждани в наши дни, са сладки, вкусни и безопасни за ядене, но те не са били такива. Преди години бадемите са били горчиви и отровни. В ранните гръцки писания селекционерите вмъкват тапа бор в стволовете на бадемовите дървета, което води до по-сладки плодове. Сега се смята, че по този начин те стресират дърветата, като им пречи да произвеждат амигдалин, токсинът, отговорен за горчивия вкус.

С течение на времето селекционерите развъждали опитомени бадемови дървета, за да произвеждат вкусни семена. Изследването разкрива как генетична мутация „изключила“ способността на бадема да прави токсичното съединение преди хиляди години. Амигладинът дава на семената от див бадем горчивина и токсичност. При поглъщане амигладинът се разгражда на няколко химикала, включително бензалдехид, който има горчив вкус, и цианид, смъртоносна отрова. Екипът установява, че протеинът транскрипционен фактор, наречен bHLH2 в дивите бадемови дървета, се свързва с два гена, като стимулира производството на амигдалин. В сладките сортове има мутирала версия на bHLH2, която не е в състояние да се свърже с гените, като по този начин не се произвежда амигдалин в бадема.

Sánchez-Pérez et al. 2019 Mutation of a bHLH transcription factor allowed almond domestication. Science 364 (6445): 1095-1098. DOI: 10.1126/science.aav8197

Източник: Crop Biotech Updates

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page