Геномът на чаеното растение разкрива, как един лист има толкова много аромати

Най-популярните видове чай-черен, жълт, зелен, оолонг и бял, се произвеждат от листата на вечнозеления храст Camellia sinensis, наричан още чаен храст. Въпреки голямото културно и икономично значения на чая, малко е известно за растението с чаени листа. През май месец 2017г. в списание Molecular Plant е публикуван секвенирания геном на чаеното растение, който би помогнал за разбирането, защо чаените листа са толкова богати на антиоксиданти и кофеин.

Родът Camellia включва над 100 вида, от които някои популярни градински видове, но само два вариетата (C. sinensis. var. assamica and C. sinensis var. sinensis) се отглеждат за производство на чай.
Предишни изследвания показват, че чаеното растение дължи своя аромат на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Катехинът е флаваноид с горчив вкус, който се свързва с чаения аромат. Количеството на катехин и други флаваноиди, както и на кофеина варира при различните видове Camellia. Учените са установили, че листата на C. sinensis имат високи нива на катехини, кофеин и флаваноиди, но също имат и множество копия на гените, които ги продуцират. Всички видове Camellia имат гени, свързани с биосинтетичните пътища на кофеин и флаваноиди, но всеки вид експресира тези гени в различна степен. Тези различия може да обяснят, защо листат на C. sinensis са подходящи за приготвяне на чай, докато листат на другите видове Camellia не са.

Учените са установили, че повече от половината базови двойки (65%) в генома на чаеното растения са част от ретротранспозон секвенции, или „ прескачащи гени“, които се копират и поставят на различни места в генома много пъти. Големият брой ретротранспозони води до драстично увеличаване на генома на чаения храст и вероятно на много, много повторения на някои гени. Геномът на чаеното растение, с дължина 3,02 билиона базови двойки, е 4 пъти по-голям от генома на кафето и много по-голям от повечето секвенирани растителни видове. Работата на екипа по секвенирането на този голям геном е отнела повече от 5 години.

Източник: Phys.org

Molecular Plant, Xia et al.: „The tea tree genome provides insights into tea flavor and independent evolution of caffeine biosynthesis“ http://www.cell.com/molecular-plant/fulltext/S1674-2052(17)30103-X, DOI: 10.1016/j.molp.2017.04.002

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page